E-kartoteka

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

E-kartoteka

Post autor: włodzimiest »

te znaczki na marginesie przy nazwiskach, na kształt swastyki, co oznaczają? Wie może ktoś? APP jakoś nie kwapi się z odpowiedzią...
wlodeks
Obrazek
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Tak zaznaczano + (krzyżem)osoby zmarłe.
Pod nazwiskiem widnieją wpisy niem.gestorben -zmarł/a
Pozdrawiam
Ela
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Elu,
dziękuję bardzo za objaśnienie; nie zazdroszczę tym, co muszą odczytywać zapisy na kartach tego zbioru...
pozdrawiam
wlodek
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Szczerze mówiąc to nigdy nie sprawiało większego problemu. Pamiętam, jak korzystałem z tej kartoteki 30 lat temu i dzięki niej namierzałem akta stanu cywilnego dostępne jeszcze za uśmiech do kierowniczki USC w Poznaniu. Ale to były inne czasy
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

zazdroszczę, dla mnie to zbyt trudne i nie obędzie się bez Działu Tłumaczeń :) Co nie zmienia faktu, że E-kartoteka, jej treści są nie do przecenienia dla naszych potyczek z genealogią rodzin...
Co do dostępności info. 30 lat później, z wczoraj - Urząd Miasta, dział spraw obywatelskich, urzędniczka monitor i ja. Ona widzi na monitorze szukane przeze mnie nazwisko panieńskie, ale mi nie przeczyta (tylko tego chcę) i podsuwa wniosek (opłata 30 zet.), z komentarzem, że widoki na pozytywne załatwienie są marne (brak podstawy prawnej)... Takie czasy...
pozdrawiam
wlodeks
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”