Ganas Robert - poszukuję osoby

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kołodziejczak_Natalia

Ganas Robert - poszukuję osoby

Post autor: Kołodziejczak_Natalia »

Witajcie :)
Od niedawna zaczęłam bardzo interesować się pochodzeniem mojej rodziny. O ile historia rodziny od strony mojego taty jest dość dobrze zbadana, jasna i klarowna, to od strony mamy to jedynie mnóstwo zagadek i niejasności.
Chciałabym prosić państwa o pomoc w odnalezieniu jakiś informacji w bazach danych o ROBERCIE GANAS. Dowiedziałam się ostatnio, że tak być może nazywał się mój pradziadek. W metrykach oraz meldunkach na tej stronie widnieje wiele osób o nazwisku Ganas. Region się zgadza - kujawsko-pomorskie, Bycz itd. Co ciekawe, wiem że prababcia nazywała się Olga Ganas - znalazłam akta meldunkowe takiej osoby, data urodzenia też ma sens, bo wynika, że mogła wiekowo być matką mojego dziadka. Jednak to jej nazwisko panieńskie. Wpadło mi do głowy, że może dziadek miał nazwisko po matce... zatem ojciec Robert być może miał inne nazwisko. Ciężko powiedzieć, dziadka nie zdąrzyłam poznać, ale wiem że miał ciężkie życie bo od 7 roku życia był sierotą. Nazwisko Ganas jest bardzo rzadko spotykane, obecnie ma je tylko 5 osób w całej Polsce. Wiem, że ma pochodzenie niemieckie, dziadek podobno poczatkowo miał imie Otto, ale zmienił na Henryk.
Będę wdzięczna za wskazówki jak to ugryść i wszelkie rady.
Pozdrawiam państwa serdecznie.
Doniec_Henry

Sympatyk

Poszukuję osoby

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
patrz nasze forum...
https://meldunkowe.genealodzy.pl/meldun ... =KLS&lang=

Powodzenia.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Poszukuję osoby

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Z meldunkowych raczej wniosek, że potomstwo Olgi (obojętnie której) w "bazach" osiągalne nie jest.
Byłoby to pewnie oczywiste, gdyby podstawowe dane poszukiwanego były nam dostępne (rok urodzenia, jakieś kopie dokumentów dostępne dla rodziny choćby przez USC).
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Poszukuję osoby

Post autor: Krystyna.waw »

Kołodziejczak_Natalia pisze: Chciałabym prosić państwa o pomoc w odnalezieniu jakiś informacji w bazach danych o ROBERCIE GANAS. Dowiedziałam się ostatnio, że tak być może nazywał się mój pradziadek
Być może?
Musisz znaleźć akt urodzin dziadka (babci?) i w nim będzie imię ojca Ganas.
Akt ślubu dziadków - to kopalnia wiadomości o kolejnym pokoleniu.
Akty zgonu też są pomocne.
Najnowsze dostaniesz w Urzędzie Stanu Cywilnego.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”