Witam serdecznie.
Znalazłem akt ślubu w parafii Bujaków, nawet dwa, a trzeciego szukam, ale poszukuję Grzegorza Krall.
1. Ślub: 20.01.1837 Bujaków Poz.1. Str.6.
Joseph Fitze z Bujakowa lat 28 i Eva służąca córka Grześ Krall młynarza z Rokitsch, Kreis Cosel lat 20
Świadkowie: Johann Oslizlo i Johann Stroka Bujaków
W tym właśnie akcie jest podana miejsce pochodzenia, ale jako to parafia.
Czy dobrze kojarzę z Leśnicą, w powiecie Strzelckim.
2. Ślub: 15.11.1844 Bujaków Poz.16. Str.2
Lorenz Einlieger syn Gartner Martin Widuch lat 24 i Johanna córka młynarza Gregor Krall lat 26
Świadkowie: Joseph Kalisch Gartner i Johann Stroka Gartner
Trzeci ślub też powienien być w Bujakowie, dotyczy też córki Grzegorza Janiny z Johannem Jarczyk.
Pozdrawiam Andrzej Mieńko.
Rokitsch, Kreis Cosel - więcej informacji
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Rokitsch, Kreis Cosel - więcej informacji
jy
Ostatnio zmieniony śr 11 mar 2015, 10:39 przez pawkos83, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam serdecznie,
długo to trwało, ale kolejka w kuri jest długa..........śna, ale opłaca mi sie sprawdzać u nich to co wyszukam AP. Racibórz. Tam korzystam z duplikatów kiąg urodzeń, małżeństw i zgonów. Właśnie dostałem potwierdzenie zapisu małżeństwa 15.10.1844 pomiędzy Lorenz Widuch a Johanną Kroll, gdzie podano pełne daty małżonków, ona 26.12.1817 urodzona w parafii Rokitsch (Cosel).
Już któryś raz przkonoałem się jak duża jest różnica między duplikatem a orginałem. Myślałem, że duplikat to "kopia" orginału, ale okazuje się że piszący duplikat odchczał sobie osoby, a dane nie raz brał z sufitu. Miesiące też latają w księgach tak jakby on spisywał nieboszczyków z luźnych kartek.
Z wypisu małżeństwa, to jednak nie chodzi o parafię w Leśnicy.
Pozdrawiam serdcznie Andrzej Mieńko.
długo to trwało, ale kolejka w kuri jest długa..........śna, ale opłaca mi sie sprawdzać u nich to co wyszukam AP. Racibórz. Tam korzystam z duplikatów kiąg urodzeń, małżeństw i zgonów. Właśnie dostałem potwierdzenie zapisu małżeństwa 15.10.1844 pomiędzy Lorenz Widuch a Johanną Kroll, gdzie podano pełne daty małżonków, ona 26.12.1817 urodzona w parafii Rokitsch (Cosel).
Już któryś raz przkonoałem się jak duża jest różnica między duplikatem a orginałem. Myślałem, że duplikat to "kopia" orginału, ale okazuje się że piszący duplikat odchczał sobie osoby, a dane nie raz brał z sufitu. Miesiące też latają w księgach tak jakby on spisywał nieboszczyków z luźnych kartek.
Z wypisu małżeństwa, to jednak nie chodzi o parafię w Leśnicy.
Pozdrawiam serdcznie Andrzej Mieńko.