Strzelecki - Szczecin

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Strzelecki - Szczecin

Post autor: kola16 »

T:"Szczecin - nazwisko Strzelecki"

Witam,
czy znajdę tutaj kogoś ze Szczecina? Udało mi się namierzyć grób mojej kuzynki a dokładnie jej mamy i męża (link poniżej). Czy ma ktoś pomysł jak mogę teraz zdobyć kontakt do tej właśnie kuzynki? Jedyne co wiem, to to, że nazywa się Lilianna Strzelecka (panieńskie Kujawa) i urodziła się około 1950 roku. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Może ktoś posiada jakąś starą książkę telefoniczną?
https://cmentarze.szczecin.pl/chapter_1 ... pq1=3&pq2=
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Szczecin - nazwisko Strzelecki

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Musiała mieć telefon na męża. W ogólnopolskiej książce telefonicznej jest tylko Lidia. Inne opcje z nazwiskiem Kujawa nie pasują.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Możliwe że to Lidia a w rodzinnych przekazach coś się pomyliło. Czy może Pan poszukać Lilianna/Lidia Strzelecka/Kujawa? Z góry dziekuję
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Mikołaju,
ciekawe wyzwanie, chciałbym podłączyć się pod pomoc Tomasza. Tak na szybko, skoro świtanie i dzień następny:
A więc szukamy twojej kuzynki LILIANNY STRZELECKIEJ z d. Kujawa
# Tomasz ma rację, w ks telef 2000 była w Szczecinie tylko Lidia.
# Strzeleckich w Szczecinie było 19-tu, od Cezarego do Zdzisława, ale nie było Lecha.
# Lechów Strzeleckich w kraju było 4-ech (z Choszczna, Młynar, Puław i Polic).
# Lilianny Strzeleckiej w kraju nie było,
# Lidii Strzeleckiej - było 2-ie.
# Podsumowanie: wynik z ks telef negatywny.
W więc biegnijmy dalej:
# W Google jest Liliana Strzelecka (użytkownik strony Sprzedajemy.pl, ale to jest młoda szachistka z Warszawy).
# W Google jest też Maria Lilianna Strzelecka (członek organu nadzorczego firmy "Dom Polski").
# Na FB są dwie Lilianny Strzeleckie:
1. Lilianna Strzelecka, konto puste, ale jest dotarcie na FB do chyba córki Anny Strzeleckiej.
2. Lillianna Strzelecka (zwracam uwagę na bardzo drobną zmianę w imieniu), z miejscowości Drawsko Pomorskie, miła osoba, bardzo aktywna na FB, wiek pasujący, mężatka od 19.04.1987 - ja bym drogi Mikołaju radził ci tę Lilliannę skontaktować, kto wie?:
https://www.facebook.com/lillianna.strzelecka
##
Inny sposób kontaktowania rodziny, to metoda "na cmentarz", czasami ją stosowałem, ale trzeba czekać Wszystkich Świętych (choć nie zawsze, często rodzina odwiedza groby w ciągu roku, niektórzy rozmawiają ze swoimi bliskimi prawie codziennie). Wiadomość zostawiamy na grobie w folii, przykrytej np zniczem.
Z podanej strony cmentarza mamy:
Mamę kuzynki Lilianny: Irena Kujawa, ur. 7.10.1926, zm. 23.01.2004, pochow. 4.02.2004
Męża kuzynki Lilianny: Lech Strzelecki, ur. 24.12.1948, zm. 25.05.2016, pochow. 3.06.2016
Zwróćmy uwagę, że na stronach tego cmentarza w Szczecinie można zostawić "Wpis pamiątkowy", i trzeba liczyć na łut szczęścia, że kuzynka Lilianna, lub ktoś z rodziny ten wpis zauważy.
##
Już innych stron i baz tak na szybko nie przeszukiwałem.
I to by było na dziś na tyle, parafrazując słynne powiedzenie Profesora Stanisławskiego :-)
Miłego dnia i powodzenia w poszukiwaniach!

Tadeusz
+ jego pomocnicza strona w cierpliwym zbieraniu "wspomnień i pamiątek rodzinnych" www.narodowa.pl
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Spróbuję sprawdzić w bazie niedostępnej dla większości, ale tam adresu nie będzie, co najwyżej dane użyteczne dla genealoga.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Tomaszu, pozdrawiam, i dzięki za pomoc - ripostę celowaną w trolla GA.PY - trafiony i... wszystko zniknęło. Ale przecież tak rozbarwiający dzień. A może szkoda?

Wracając do tych poszukiwań Mikołaja, przypomniało mi się - był w moim doświadczeniu jeszcze jeden sposób odnalezienia krewnego z tą metodą "na cmentarzu". Otóż dzwoniło się do kościoła, czy cywilnego zarządcy cmentarza z prośbą o podanie osoby/osób opiekujących się grobem, a taka informacja bardzo często w zeszytach cmentarza była. Jeśli trafiło się na dobre serce (a tak było często), to w minutę miało się kontakt z rodziną. Może warto, aby Mikołaj spróbował? Teraz nie jestem pewien, bo czasy i przepisy się zmieniły, ale kto wie, może dobre serca tam istnieją? Wiele cmentarzy ma już swoje strony www i wiem, że rodo, i tym podobne przeszkody, ale spróbować warto.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”