Parafie niedaleko Krzanowic

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Grzegorz.Janoszka

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Parafie niedaleko Krzanowic

Post autor: Grzegorz.Janoszka »

Mam przodka o nazwisku Hlubek, który nagle w 1819 pojawia się znikąd i poślubia panią z Chechła (w jej parafii). W dokumencie ślubu jest napisane, że pan młody jest z "Oestreich", czyli, jak zgadywałem, z Austrii. Już miałem odpuszczać, bo w tamtych czasach Austria to pół środkowej Europy, ale przez przypadek znalazłem, że całkiem niedaleko od Chechła w Krzanowicach było w tych czasach całkiem sporo ludzi o nazwisku Hlubek. W sumie logiczne, że pan młody najprawdopodobniej nie był z bardzo daleka.
Dokładne przeglądanie ksiąg krzanowickich nie znalazło mojego Feliksa Hlubka, ale prawdopodobnie pochodzi z okolic - mam nadzieję, że z jednej z okolicznych parafii.
Szukanie w internecie przychodzi mi bez większych problemów po angielsku, niemiecku i niderlandzku, ale z czeskim mi jakoś nie po drodze.

Czy mógłbym prosić o pomoc w nazwaniu kilku parafii niedaleko Krzanowic, zarówno po polskiej jak i (obecnej) czeskiej stronie granicy? Same nazwy powinny wystarczyć do kontynuowania poszukiwań.

Z góry dziękuję za pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W genetece gdy zaznaczysz "Wyszukaj również w pobliskich parafiach (15km)" jednym z wyników będzie lista "Wyszukano w parafiach:"
to nie zawsze parafie, ale na początek sporo daje, chociaż nie wprost - trzeba wprowadzać poprawki, w tym przypadku przede wszystkim ze względu na późniejsze (od okresu w którym szukasz) cywilne pruskie USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Jeżeli młody pochodził z austriackiego Śląska lub pobliskich Moraw , to nazwisko pasuje , a odległość nieduża . Przeszukałem stare mapy niemieckojęzyczne tych okolic i żadnej miejscowości z końcówką -streich nie znalazłem. Zostaje więc Oestreich.

Pozdrawiam
Janusz
Grzegorz.Janoszka

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Janusz,
No tak, ale jest takie coś jak Austriacki Śląsk i właśnie tam chciałbym poszukać nazwiska Hlubek. Niestety nie wiem, jakich parafii szukać w archiwach w Opawie.
--
Grzegorz Janoszka
parafie z przodkami: Chechło, Dolna, Kielcza, Klucz, Oświęcim,Poniszowice, Rudno, Toszek, Ujazd, Wiśnicz, Zakrzów i wiele innych
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

np Kietrz?
Grzegorz.Janoszka

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Cześć,

Kietrz jest oczywisty i po polskiej stronie granicy potrafię ogarnąć parafie, ale nie po czeskiej. Najbardziej mi zależy na nazwach kilku parafii z regionu pomiędzy Krzanowicami i Opawą.
--
Grzegorz Janoszka
parafie z przodkami: Chechło, Dolna, Kielcza, Klucz, Oświęcim,Poniszowice, Rudno, Toszek, Ujazd, Wiśnicz, Zakrzów i wiele innych
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Nazwisko Hlubek wystepuje w Czeskiej Republice głównie na terenie Śląska . Wg strony prijmeni.cz w obwodzie Ostrava 34 osoby, Opava 25, Kravarze 12, Hluczin 11. W akcie ślubu nie ma imion rodziców Feliksa , więc nawet znalezienie jakiegoś Feliksa Hlubka nie da pewności co do osoby.

Pozdrawiam
Janusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

OK, pytałeś o "parafie w archiwach w Opawie" nie o o "parafie po obecnie czeskiej stronie granicy":)
po wojnach śląskich było sporo zamieszania, "moi" (katolicy) co prawda z Tłustomostów (nieodległych) ale rejestracja trochę rozproszona, związek z miejscami zamieszkania zachwiany istotnie
strona czeskich archiwów nie jest bardzo przyjazna i intuicyjna, ale da radę ją obsłużyć
Grzegorz.Janoszka

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Janusz, nawet wpis o rodzicach Feliksa nic by nie dał. Wiesz, ilu jest Franzów Janoschka synów Josepha w odległości 20-25 km od Toszka? Co roku kilku :)
Jednak jeśli znajdę Feliksa, który się rodzi, nie ma jego zgonu, znika z tej parafii i jego wiek pasuje, to jest duże prawdopodobieństwo, że to będzie ten mój. Pewności nie będzie raczej już nigdy.
--
Grzegorz Janoszka
Jenikes

Hlubek CZECH

Post autor: Jenikes »

Witam Panie Januszu. Jestem Czechem i mogę mieć dla Ciebie dobrą wiadomość. Bardzo dużo głębin pochodzi ze wsi Chabičov. Dziś nazywana jest już Gajem na Śląsku. Jaktař, Malé hoštice, Dolní Benešov, Zábřeh, Hlučín lub Chabičov można wprowadzić na stronie internetowej miejskiego Muzeum Śląskiego w Opawie. Są to wsie, w których Hlubki pojawiły się około 1800 roku. Moi przodkowie Hlubkowie pochodzili z Chabičova, a nasza gałąź tutaj sięga 1617 roku.

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”