Witam,
Poszukuję Władysława Sumińskiego ur.1839r. w 1908 roku sprzedaje majątek w Wielkopolsce i przepada. Jego córka Joanna ur. 1873r. w Mąkoszynie poślubiła w 1896 roku Kazimierza Karola Ossowskiego, który mieszkał w Niżynie gubernii czernichowskiej. Podejrzewam że Władysław Sumiński zamieszkał z córką. Nigdzie nie ma śladu na genetece więc myślę że w Niżynie mieszkali.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Jarek
Sumińscy, Ossowscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Sumińscy, Ossowscy
Monografię Sumińskich h. Leszczyc próbował pisać prof. J.M. Włodek składając z ich genealogii kilkanaście tablic. Jeśli z Wielkopolski to powinien tam być, ale ponieważ to nie były wtedy badania metrykalne w szerokim znaczeniu, więc dobrze jeśli tam będzie ów Stefan, a co dat czy losów dalszych to mocno wątpliwe. Ale wypadałoby to sprawdzić. Tylko z dostępem może być trudno.
Pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam
Tomasz
Sumińscy, Ossowscy
Witam,
Coś znalazłem. Kazimierz Karol Ossowski około 1910 roku nabywa majatek Dąbrówka koło Kowala, umiera w 1931 roku i pochowany w Białotarsku. Trudno było go znaleźć bo figuruje jako Dołęga - Ossowski. W chwili śmierci żyła jeszcze żona Joanna z Sumińskich. Myślę że Władysław Sumiński teść Kazimierza zmarł w Dąbrówce parafii Kowal mieszkając u córki i zięcia.
pozdrawiam
Jarek
Coś znalazłem. Kazimierz Karol Ossowski około 1910 roku nabywa majatek Dąbrówka koło Kowala, umiera w 1931 roku i pochowany w Białotarsku. Trudno było go znaleźć bo figuruje jako Dołęga - Ossowski. W chwili śmierci żyła jeszcze żona Joanna z Sumińskich. Myślę że Władysław Sumiński teść Kazimierza zmarł w Dąbrówce parafii Kowal mieszkając u córki i zięcia.
pozdrawiam
Jarek