Skarga z 1805-1806 dobra Pograuże - DZIĘKI - OK!

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Skarga z 1805-1806 dobra Pograuże - DZIĘKI - OK!

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Dzień dobry.

Znalazłam na SZWA interesujący mnie dokument, dotyczący moich prakrewnych, o których wiedzę mam znikomą, bo materiałów z pow. kalwaryjskiego (na obecnej Litwie) on-line jest znikoma ilość.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17732677

Wiem tylko, że sprawa dotyczy Bonawentury Kulwiecia i dóbr Pograuże, których był : właścicielem (?), dzierżawcą (?) -bo tego nawet nie wiem na pewno.

Dlatego bardzo bym chciała dowiedzieć sie o co chodzi w tym dokumencie.
Nie jestem go w stanie nawet przeliterować żeby zadać wujkowi Google tłumaczenie.

Wiem, że tekstu jest bardzo dużo, nie proszę o przetłumaczenie całości, a jedynie o opisanie w kilku zdaniach o co tam właściwie chodzi. Zależałoby mi na występujących nazwiskach (osób związanych z Bonawenturą, nie urzędników), ew. datach, miejscowościach i tym podobnych danych, które cokolwiek mogłyby mi powiedzieć o przodkach.

Będę ogromnie wdzięczna!

I z góry bardzo dziękuję! :k:
Ostatnio zmieniony wt 06 wrz 2022, 08:33 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Skarga z 1805-1806 dobra Pograuże pow. Kalwaria

Post autor: beatabistram »

Tu chodzi o rozstrzygniecie sporu (skladaja skarge malzonkowie Bonaventura Kulwiec, wlasciciele majatku Pogranzen przeciwko fiskusowi)o poprawne wyznaczenie granic majatku Pogranzen, z sasiednim majatkiem Skaycze.
Skarga zlozona 4.4.1804 malzonkowie Kulwiec chca aby linia graniczna przebiegala wg. jakis starych map. Wymienione osoby nie maja zwiazku z rodzina (tzn. Tu nic takiego nie napisano, to dzierzawcy, ktorzy potwierdzaja jak przechodzila kiedys granica )
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”