Czarnowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Czarnowski

Post autor: algaa »

Zwracam sie z ogromna prosbą.Poszukuję Andrzeja Czarnowskiego syna JADWIGI CZARNOWSKIEJ zamieszkały w Warszawie. Mieszkał jakis czas temu na ul. Chełmskiej 50 skad sie przeprowadził i do dzis nie mam kontktu z nim.

Prawdopodobnie posiada lub posiadał zakład samochodowy.

Bede wdzięczna z informacje o nim.

Pozd Agnieszka.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Czarnowski

Post autor: Łucja »

Jeżeli to osoba współczesna, to ktoś o tym imieniu i nazwisku ma zakład tej branży niedaleko Warszawy, można wyklikać w internecie.
Dopiero z innym postem ten staje się zrozumiały, bo tutaj osób współcześnie żyjących raczej się nie szuka.

Łucja
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Nazwisko Czarnowski

Poszukuję krewnych i rodzinę Carnowskich ur w Mościskach woj mazowieckie.

Szukam krewnych TEODORA CZARNOWSKIEGO ziemianina zam. pozniej w Warszawie,oraz jego braci ADOLFA CZARNOWSKIEGO stolarza zam w Warszawie i STANISŁAWA cZARNOWSKIEGO szewca rowniez zam w Warszawie.

Mam nadzieję za sa jeszcze zyjący krewni z ktorymi mogłabym nawiazac kontakt?

Pozd Agnieszka.
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=134&dirids=1 strona przeglądarki djvu 167
Czarnowscy herbu Grabie, w 1759 roku Czarnowski kupił części Mościsk od Renarda strona książki 315, str 316 Franciszek Czarnowski współwłaściciel Mościsk - 1795 r.

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication Strona przeglądarki djvu 389

Paweł
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

KROCZEWO
woj. mazowieckie

Opracowanie - Ewa Sobieraj
Indeks zgonów parafii KROCZEWO
1822 - 1863, 1865 - 1876

ZGONY
Nazwisko Imię(imiona) - - Rok - Nr aktu

Czarnowski Teodor - - 1855 - 57

Ziemianie polscy XX wieku : słownik biograficzny. Cz. 4 - Czarnowski Teodor w tomie 4.
http://www.dig.pl/index.php?s=karta&id=28

Paweł
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Witam

Bardzo dziekuję za te info. Posiadam akt urodzenia Tedora Czarnowskiego.Zastanawiam sie jednak czy ktoś jednak zyje z potomków Teodora i rodziny Czarnowskich?

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Ziemianie Polscy XX wieku cz. 7.

http://www.mwkz.pl/konserwator-zabytkow ... i-kroczewo - Niestety nie zachował się istniejący tu niegdyś wspaniały dwór, własność rodziny Czarnowskich herbu Grabie, gospodarzących nie tylko w Kroczewie, ale także w sąsiednich folwarkach Złotopolice, Strubiny, Sobole, Gostolin czy w leżącym po drugiej stronie Wisły Secyminie. W źródłach spotkać można zapisy, że zapraszano tu m.in. Henryka Sienkiewicza. Urodził się tu też współtwórca polskiej szkoły socjologii, Stefan Czarnowski (1879-1937).
Zarówno dwór jak i towarzyszące mu zabudowania gospodarcze wysadzili w powietrze wycofujący się w styczniu 1945 r. Niemcy. Świetność dworu, po którym pozostały jedynie fundamenty, możemy podziwiać już tylko na fotografiach znajdujących się między innymi w zbiorach Muzeum Diecezjalnego w Płocku. Śladem po dawnej świetności Kroczewa, który dotrwał do naszych czasów jest zachowany główny zarys imponującego niegdyś parku krajobrazowego z systemem dwóch stawów połączonych stumetrowym kanałem Dziś, co z przykrością należy stwierdzić - pozbawiony jest należytej opieki i znacznie zdewastowany.

http://genealog.home.pl/gd/szablony/rod ... l&id=01298

http://www.sejm-wielki.pl/b/sw.18123 sądząc po tej stronie to pewni potomkowie tego rodu żyją

Paweł
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Czarnowscy z Mościsk

Poszukuję potomków lub krewnych rodziny Czarnowskich z Mośćisk parafi Niegów. Moi pradziadkowie Franciszek Czarnowski był ziemianinem w tej wsi zonaty był z Marianną Czarnowską zd Mościcka.

Moze w Niegowie sa groby moich pradziadków?

Również w tej rodzinie czesto przewijają sie nastepujące nazwiska.

Kazimierz Skwarski ziemianin z Mościsk,
Julian Laskowski
Józefa Laskowska
Pulaski oraz Moscicki moja prababka Marianna Mościcka córka Jozefa Moscickiego i Katarzyna pulaskiej.

Bede wdzieczna za info na temat tych osbó lub krewnych.

Pozdr Agnieszka.
kasejuka
Ekspert

Czarnowscy z Mościsk

Post autor: kasejuka »

Na cmentarzu w Niegowie jest nagrobek Józefy z Pwierzów Laskowskiej zm. 1919 (mam zdjęcie), sporo nagrobków Mościckich większość nowych, co do Puławskich to w tym samym celu się tam udałam i niestety starych grobów nie ma, a samych nagrobków Puławskich jest chyba ze 3-4 (czy wiesz jak nazywali się rodzice Katarzyny Puławskiej? ja również poszukuję rodziny Puławskich z Mościsk).
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Re: Czarnowscy z Mościsk

Post autor: jurekstefan »

algaa pisze:Poszukuję potomków lub krewnych rodziny Czarnowskich z Mośćisk parafi Niegów. Moi pradziadkowie Franciszek Czarnowski był ziemianinem w tej wsi zonaty był z Marianną Czarnowską zd Mościcka.
Również w tej rodzinie czesto przewijają sie nastepujące nazwiska.
Kazimierz Skwarski ziemianin z Mościsk,
Julian Laskowski
Józefa Laskowska
Pulaski oraz Moscicki moja prababka Marianna Mościcka córka Jozefa Moscickiego i Katarzyna pulaskiej.
Bede wdzieczna za info na temat tych osbó lub krewnych.
Pozdr Agnieszka.
Witam, Agnieszko!:P
Tak się składa, że moja żona również jest spokrewniona z Laskowskimi, Mościckimi, Choromańskimi i Chajęckimi (m.in.) poprzez jej 2xprababkę Balbinę de domo Pokrzywnicką. Niestety ze współcześnie żyjącymi ich potomkami nie mamy kontaktu... :(
Jeśli będziesz zainteresowana kontaktem , pisz!
pozdrawiam
Jurek K.Stefańczyk
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Witaj Jurku

Bardzo dziekuję za zainteresowanie postem oczywiscie ze jestem zainteresowana kontaktem. Przybliz proszę info o tech rodzinach.

W odpowiedzi na post Katarzyny:

Kasiu moja 3* prababka Katarzyna Puklaska zm 1859 r Mościska corka Pawła i Franciszki Roguckiej.Jesli chodzi o Józefę Laskowska to jest to rodzina jesli byłabys tak uprzejma i przesłala foto.Bede bardzo wdzięczna.Mam pytanko czy na cmentarzu znajdują sie jakieś groby Czarnowskich? Moze jest nagrobek Jacentego Pulaskiego?

Pozdr Agnieszka.
kasejuka
Ekspert

Post autor: kasejuka »

Agnieszko link do zdjęcia wysłałam Ci na PW
Pozdrawiam, Katarzyna
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Czarnowski Henryk

Witam

Poszukuję informacji o Czarnowskim Henryku ur 1907 r w Warszawie syn Józefa Czarnowskiego i Zofii z Zacharzewskich.Posiadam tylko takie info. Nie znam zadnych losów zyciowych Henryka. Może ktoś postara sie pomóc bede wdzieczna.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Poszukuję Czarnowski Henryk

Witam

Zwracam sie z ogromną prośbą o pomoc w odszukaniu Marka Czarnowskiego zamieszkałego w Warszawie do dnia dzisiejszego dowiedziałąm sie ze jest własnie jedyną żyjącą osobą z rodziny Czarnowskich niestety nie posiadam żadnych innych info bardzo zlezy mi na kontakcie z tą osobą.

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdr Agnieszka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”