Jak w temacie. akty urodzeń, zgonów, śluby. Pomiędzy 1840 a 1850 r. Tak na początek:). wiem że zachowały się pewne księgi można znaleźć informację o nic na familysearch. Ale nie mam pojęcia gdzie ich szukać. Wiem że rodzina była wyznania katolickiego, a księgi w Archiwum obejmują tylko wyznanie mojżeszowe więc odpada. Czy miał ktoś do czynienie z Archiwum diecezjalny w Pelplinie. Jeżeli tak to chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają tam procedury, z otrzymaniem dokumentów. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Paweł Kowallek.
p.s. Jeżeli ktoś pomógłby mi odnaleźć Grunlinde w pobliżu Grudziądza byłbym happy!!:)
poszukuje informacji z Grudziądza
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
poszukuje informacji z grudziądza
No dobra a jak to przejrzeć??
- Pieniążek_Stanisław

poszukuje informacji z grudziądza
A co ma Grudziądz do Pelplina?
Księgi metrykalne z Grudziądza są w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu. Jakie się zachowały musisz się tam dowiedzieć. Archiwum Diecezjalne w Pelplinie jest bardzo przyjazne dla genealogów. Wszystkie zasoby są zdygitalizowane przez Czlonków PomTG i udostępniane w czytelni na ekranach monitorów. Większość archiwów diecezjalnych nie obsługuje kwerend i trzeba osobiście jechać i poszukiwać.
Staszek
Księgi metrykalne z Grudziądza są w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu. Jakie się zachowały musisz się tam dowiedzieć. Archiwum Diecezjalne w Pelplinie jest bardzo przyjazne dla genealogów. Wszystkie zasoby są zdygitalizowane przez Czlonków PomTG i udostępniane w czytelni na ekranach monitorów. Większość archiwów diecezjalnych nie obsługuje kwerend i trzeba osobiście jechać i poszukiwać.
Staszek
Bardzo dziękuje panie Stanisławie za informację. co do Pelplina. To muszę potwierdzić pera informacji dot. Mojego pradziadka (on sam jak i jego rodzina urodzili się w Smasinie obecne Smażyno koło Przodkowa . A te informacje uzyskam raczej tylko w Peplinie głównie chodzi mi o odnalezienie rodzeństwa a w archiwum w Gdańsku nie udało mi się za wiele znaeźć może z powodu tego iż zgłaszani byli do różnych urzędów a w Pelplinie liczę na to że wszystko znajdę na miejscu.
P.S. Dziękuję za wskazówkę dot. Grudziądza pewnie i tak prędzej czy później sie dowiedział ale w takim wypadku najpierw będę planował wycieczkę do pobliskiego Torunia:)
Pozdrawiam Paweł
P.S. Dziękuję za wskazówkę dot. Grudziądza pewnie i tak prędzej czy później sie dowiedział ale w takim wypadku najpierw będę planował wycieczkę do pobliskiego Torunia:)
Pozdrawiam Paweł
-
zbychu1949