Doszedłem do pewnego etapu i zatrzymałem się na mojej praprababci Julii
Wacławskiej. Gdzie szukać aktu chrztu Julii Wacławskiej z roku ok. 1846. Poniżej ostatni odnaleziony dokument:
ALEXANDER JULIAN WACŁAWSKI
AKT CHRZTU
134 Działo się w Warszawie dnia siedemnastego listopada tysiąc osiemset sześćdziesiatego szóstego roku o godzinie szóstej wieczorem stawiła się Maryanna Kucharska akuszerka lat pięćdziesiąt licząca, w obecności Jakuba Szymańskiego malarza lat czterdzieści i Kazimierza Kulbaczyńskiego rządcy domu lat sześćdziesiąt mających, w Warszawie zamieszkałych i okazała Nam dziecię płci męskiej urodzone tu w Warszawie pod liczbą trzysta pięćdziesiąt osiem, dnia trzynastego listopada roku bieżącego o godzinie siódmej rano z Julii Wacławskiej niezamężnej służącej lat dwadzieścia mającej.
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostały imiona Alexander Julian, a Rodzicami jego Chrzestnymi byli wyżej wymienieni Jakub Szymański i Tekla Sapiłowska, Kazimierz Kulbaczyński i Anna Milman.
Akt ten stawającej i świadkom przeczytany, który wraz z Nami podpisali -
M.Kucharska J.Szymański K.Kulbaczyński
Ksiądz Piotr Berger wikariusz Parafii Panny Maryji
Mam też akt ślubu Aleksandra Wacławskiego:
Akt Nr 52
Działo się w Warszawie w Parafii Św. Andrzeja dnia 12/24 Lutego 1889 roku o godzinie siódmej wieczorem.
Oznajmiamy, że w obecności świadków: Seweryna Bednarzewskiego Urzędnika Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej i Antoniego Grzeszaka Malarza, pełnoletnich, zamieszkałych w Warszawie, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński pomiędzy:
Aleksandrem Wacławskim kawalerem, Felczerem, lat 23 mającym, urodzonym w Warszawie, synem Julii Wacławskiej niezamężnej; zamieszkałym w Warszawie przy ulicy Leszno pod numerem 1136,
i Feliksą Grzeszak, panną przy Matce, lat 21 mająca, urodzoną w Michałowie *Powiatu Nowomińskiego, Guberni Warszawskiej córką Marcina i Aleksandry urodzonej Dzięciołowska małżonków Grzeszaków; zamieszkałą w Warszawie przy ulicy Grzybowskiej pod numerem 1142 litera ”d”.
Małżeństwo poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym Parafialnym Kościele w dniach: 15/27, 22Stycznia/3 Lutego i 29 Stycznia/10 Lutego tego roku. Nowo Zaślubieni oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej.
Religijny obrzęd ceremonii Małżenstwa odprawił Ksiądz Franciszek Grabowski Wikariusz tutejszego Parafialnego Kościoła.
Akt ten po przeczytaniu przez Nas i przez Nich podpisany został.
[ podpisy]
*Powiat Nowomiński obecnie Powiat Mińsk Mazowiecki
Gdy brak danych, gdzie jeszcze szukać?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ostatnio zmieniony pt 23 sty 2015, 09:29 przez wacus, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak zajrzałam i pomyślałam, że może geneteka ma więcej podpowiedzi dla Ciebie, skoro był tam Aleksander Julian. Parafia Krzynowłoga Wielka jest spisana w genetece i tam pojawia się jakaś Rozalia Wacławska, w dacie zbliżonej do tego czego szukasz, może warto obejrzeć ten akt? Może miała drugie imię. Dzisiaj powiat Przasnysz (mapa nazwisk) ma dużo tego nazwiska, wygląda to na miejsce skąd rodzina może się wywodzić, jeżeli nie parafia Krzynowłoga Wielka to może jakaś sąsiednia, której nie ma jeszcze w genetece?
Łucja
Łucja