Poszukuję miejscowości Lützbarg

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mateusz_

Post autor: mateusz_ »

Dzień dobry,

w aktach dotyczących mojej krewnej znalazłem zapis, że pochodziła ona z Kraju Pruskiego z miejscowości Lützbarg (rok sporządzenia dokumentu 1864r, woj. mazowieckie, parafia Krzynowłoga Wielka. Akt 94: https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 223&y=1412). Niestety nie mogę jej dopasować do istniejących miejscowości.

Z miejscowości, które mi przychodzą do głowy, to fonetycznie (i względnie geograficznie) zbliżony jest Lidzbark, ale jego ówczesna niemiecka nazwa to Lautenberg. Czy rzeczywiście może to być Lidzbark, tylko ksiądz inaczej go zapisał?

Pozdrawiam,
Mateusz
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Lidzbark miał pierwotną nazwę niemiecką ,ale już w czasach I Rzeczpospolitej używano nazwy spolszczonej . Do 1772 należał bowiem do Polski , a w latach 1807-15 do Ks. Warszawskiego.
Sprawdzałem w spisie nazw Cesarstwa Niemieckiego i żadnego Lutzbarga nie znalazłem (pewnie ksiądz pisał ze słuchu ,bądź niedokładnie przepisał)
Na Warmii jest jeszcze jeden Lidzbark (Warmiński)- Heilsberg. I tam też uzywano spolszczonej wersji Lidzbark(Licbark).

Oba Lidzbarki po 1466 włączono do Polski.

Pozdrawiam
Janusz
HKCiszewska

Sympatyk
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: HKCiszewska »

Lidzbark (pot. Lidzbark Welski, niem. Lautenburg, prus. Welliskas Lēcbargs)-w kraju pruskim.
Pozdrawiam Halina
mateusz_

Post autor: mateusz_ »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Kojarzę Lidzbark Warmiński, ale nie brałem go pod uwagę ze względu na niemiecką nazwę, która była zupełnie inna od polskiej. Niemniej spróbuję tam poszukać. Jeszcze raz dziękuję!

Pozdrawiam,
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”