Srebrny Krzyż Zasługi z mieczami

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Robi_1918

Sympatyk

Post autor: Robi_1918 »

Dzień dobry
Czy orientuje się ktoś gdzie mogą być wnioski odznaczeniowe dotyczące "Srebrnego Krzyża Zasługi z Mieczami"? Jedna osoba z mojej rodziny otrzymała takie medal Zarządzeniem Prezydenta RP na uchodźstwie z dnia 28 lipca 1945 roku za czyny męstwa i odwagi wykazane podczas działalności w Polskiej Organizacji Walki o Niepodległość na terenie Francji w czasie od 1943 do 1944 roku.
Pozdrawiam
Robert
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%B ... z_Mieczami
O informacje gdzie znajduje się archiwum odznaczenia pytałbym w Kancelarii Prezydenta RP. https://www.prezydent.pl/kontakt
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Zdecydowanie w Londynie. Byłbym raczej sceptyczny, co do uzyskania takich materiałów. Jeśli już to trzeba uzbroić się w cierpliwość w zależności czy materiał jest uporządkowany. Na pewno sprawy żołnierzy Armii Krajowej są, bo ściągałem, śle nie normalną droga korespondencyjną. Londyn to PiSM i SPP czyli w dużym stopniu polskie instytucje społeczne.
Robi_1918

Sympatyk

Post autor: Robi_1918 »

Dzień dobry
Dziękuję za podpowiedzi. Do Archiwum Kancelarii Prezydenta RP napisałam około tydzień temu i czekam na odpowiedź, ale sądzę, że będą mieli jedynie wnioski odznaczeniowe nadawane w kraju (podobny temat kiedyś miałem z żołnierzem z II Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Bliskim Wschodzie, który miał brytyjskie odznaczenia). Napisałem także (po Pana sugestii) do Studium Polski Podziemnej w Londynie oraz wcześniej do Instytutu i Muzeum im Gen. Sikorskiego w Londynie. Również oczekuję na odpowiedź. Wcześniej napisałem do odpowiednich instytucji wojskowych i kombatanckich we Francji. Niestety nie mieli tego wniosku u siebie, ale za to przesłali mi dokumentacje odnośnie tytułu "Mort Pour La France" oraz "Medaille De La Resistance Francaise", które wuja również otrzymał za walkę w Polskim Ruchu Oporu we Francji (oddział POWN Monika).
Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”