Dzień dobry, zwracam się z prośbą o pomoc w tłumaczeniu aktu urodzenia z USC w Mieszkowie z 1876 r. mojego pradziadka Piotra Sobkowiaka. Zgłosiła ten fakt bodajże Antonina Sobkowiak z domu Krajewska, jego matka (ojciec to Mikołaj Sobkowiak, ale nie widzę tego na dokumencie). Miejscowość skąd są to Szypłów i tak bodajże widnieje na dokumencie. Z boku na dokumencie jest dopisek, ale nie wiem czego dotyczy. Wszystkie informacje zawarte w akcie są dla mnie bardzo cenne. Skan jest dostępny tutaj: https://www.fotosik.pl/zdjecie/c9d73688d450fea7 .
Z góry dziękuję za pomoc
Mariusz
Akt urodzenia, Sobkowiak, Mieszków 1876 r. - OK
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Akt urodzenia, Sobkowiak, Mieszków 1876 r. - OK
Ostatnio zmieniony wt 04 paź 2022, 21:46 przez MAN1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Akt urodzenia nr 122,
USC Mieschkow, 6.07.1876,
Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego stawiła się
dzisiaj , znana co do osoby /dla urzędnika/,
wdowa /die Wittwe/ Antonina Sobkowiak,
zam. Szypłow,
katoliczka,
i zgłosiła, że ona zgłaszająca,
katoliczka,
zam. Szypłow,
w Szypłow w jej własnym mieszkaniu 29.06.1876 rano, o 10 godzinie
urodziła dziecko płci męskiej, które otrzymało imię Peter.
Odczytano, przyjęto i z powodu niepiśmienności zgłaszająca dokument podkrzyżowała +++
Urzędnik: Koczwara?
notatka:
Mieschkow, 22.02.1877,
Dodatkowo wpisano, że nazwisko ojca wdowy /daß der Vatername der Wittwe/ Antoniny Sobkowiak
jest Krajewski.
Urzędnik Stanu Cywilnego: Pawłowski.
Pozdrawiam
Roman M.
USC Mieschkow, 6.07.1876,
Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego stawiła się
dzisiaj , znana co do osoby /dla urzędnika/,
wdowa /die Wittwe/ Antonina Sobkowiak,
zam. Szypłow,
katoliczka,
i zgłosiła, że ona zgłaszająca,
katoliczka,
zam. Szypłow,
w Szypłow w jej własnym mieszkaniu 29.06.1876 rano, o 10 godzinie
urodziła dziecko płci męskiej, które otrzymało imię Peter.
Odczytano, przyjęto i z powodu niepiśmienności zgłaszająca dokument podkrzyżowała +++
Urzędnik: Koczwara?
notatka:
Mieschkow, 22.02.1877,
Dodatkowo wpisano, że nazwisko ojca wdowy /daß der Vatername der Wittwe/ Antoniny Sobkowiak
jest Krajewski.
Urzędnik Stanu Cywilnego: Pawłowski.
Pozdrawiam
Roman M.
Witam Panie Mariuszu
Piotr Sobkowiak był moim prapradziadkiem (też nosze nazwisko Sobkowiak)
Moim pradziadkiem był jego syn (brat Stanisława) Jan Sobkowiak
Czy posiada Pan może jakieś zdjęcia? Pana pradziadka i mojego prapradziadka Piotra? Albo zna Pan kogoś kto może takowe posiadać ?
Dodam jeszcze że w akcie zgonu Piotra Sobkowiaka o który poprosiłem USC, imię matki było Antonina, miejsce urodzenia Szypłów i data urodzenia też taka jaka jest w tym akcie więc zgadza się z tym co Pan napisał, natomiast ciekawa rzecz jest taka że imię ojca w tym akcie to Józef. Możliwe że ktoś kto zgłaszał zgon nie pamiętał jak miał na imie ojciec Piotra
Michał
Czy posiada Pan może jakieś zdjęcia? Pana pradziadka i mojego prapradziadka Piotra? Albo zna Pan kogoś kto może takowe posiadać ?
Dodam jeszcze że w akcie zgonu Piotra Sobkowiaka o który poprosiłem USC, imię matki było Antonina, miejsce urodzenia Szypłów i data urodzenia też taka jaka jest w tym akcie więc zgadza się z tym co Pan napisał, natomiast ciekawa rzecz jest taka że imię ojca w tym akcie to Józef. Możliwe że ktoś kto zgłaszał zgon nie pamiętał jak miał na imie ojciec Piotra
Michał
Dzień dobry Panie Michale,sidmas_90 pisze:Witam Panie Mariuszu
Michał
Odpowiedziałem do Pana prywatnie, ale zostawię informację też tutaj, dla wszystkich.
Piotr Sobkowiak był moim pradziadkiem, a jego syn Stanisław Sobkowiak (brat Jana) moim dziadkiem (jego syn Leszek Sobkowiak to mój ojciec). Posiadam sporo dokumentów dotyczących Piotra, jego rodzeństwa, jego ojca Mikołaja Sobkowiaka i ojca Mikołaja - Stanisława Sobkowiaka, mojego praprapradziadka, a Pańskiego prapraprapradziadka (tutaj się zatrzymałem, choć z aktu ślubu Stanisława może wynikać, że jego ojciec miał na imię Bartłomiej). Niestety nie posiadam zdjęć pradziadka Piotra. Jeśli byłby Pan chętny mogę przesłać skany dokumentów, które posiadam na temat Piotra i jego przodków (jeśli poda Pan adres e-mail). Ze swojej strony poprosiłbym o akt zgonu Piotra. Piotr został pochowany w Gorzowie, tam też znajduje się jego grób (mogę przesłać zdjęcie grobu). Proszę wybaczyć, że tak późno odpisuje, ale dopiero zauważyłem wiadomość. Moja siostra może natomiast zapytać wujka Zbigniewa Sobkowiaka o zdjęcie Jana Sobkowiaka. Z Józefem w akcie zgonu to rzeczywiście ciekawa historia. Zdarzało się jednakże często, sporo znajduję takich błędów. Ojciec raczej na pewno Mikołaj (Nicolaus), tak jest w akcie małżeństwa Piotra. W jego akcie urodzenia wprawdzie jest tylko matka, która zgłosiła urodzenie bez danych ojca. Z takich „dziwności” to posiadam skan „księgi dusz” miasta Bnin z całą rodziną Piotra, gdzie jego żona Anna ma zupełnie inną datę urodzenia i jest dużo młodsza (03.09.1895 r.). Pojawia się tam też Jan z datą urodzenia 12.08.1913 r. (choć w księdze urodzeń jest 12 czerwca). To tak na szybko, bo zaraz zaczynam prowadzić szkolenie online, za pół godziny i muszę uciekać. Do usłyszenia! Proszę dać znać jakich informacji by Pan potrzebował i jeśli coś znajdę to mogę podesłać.