Gdzie znajdę informację na temat...?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kaaczorr174

Sympatyk

Post autor: kaaczorr174 »

Witam. Mam pytanie, może ktoś szukał w podobnych zasobach do tych, które mnie interesują:

- moj prapradziadek był młynarze w powiecie przasnyskim na początku XX w. - jaka organizacja działała w tamtym okresie na tyhc terenach zreszajaca młynarzy, oraz gdzie znajduja się jej ewentualne akta?

- moi przodkowie wypływali do USA na początku XX w. Jakich dokumentów tożsamosci potrzebowali? Gdzie składało sie wnioski o wydanie tych dokumentów i czy można je odnaleźć w jakims archiwum?

dziekuję za pomoc! Kamil
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Młynarze nie należeli do cechów. Po prostu była ich mała ilość na daną okolicę. Dokumentów mozna szukać w aktach radzieckich (miasteczko) i wójtowskich (duża wieś).
emigranci nie musieli posiadać specjalnych dokumentów. Zapisani zostali na listę pasażerską i tyle. dopływali na Ellis island i tam przechodzili selekcję. Jeśli przeszli, zostali przewiezieni łódką do New Yorku i otzrymywali kartę emigranta. Póxniej przechodzili tzw. Naturalizację i stawali się amerykanami.
Popleca tu książkę Małgorzaty Szejert p.t. "Wyspa klucz":
Krzycho z Koszalina
Tomek1973

Sympatyk

Re: Gdzie znajdę informację na temat...?

Post autor: Tomek1973 »

Dławichowski pisze:Dokumentów mozna szukać w aktach radzieckich (miasteczko) i wójtowskich (duża wieś).
Mam pytanie: dlaczego akta radzieckie i wójtowskie, a nie miejskie i gminne? Akta radzieckie to chyba okres staropolski, a akta wójtowskie, to okres sprzed dwóch ukazów carskich reformujących ustrój gminny /przełom lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XIX wieku/.
Bardzo prosiłbym o wyjaśnienie.

pozdrawiam - tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”