Brak dokładnej daty urodzenia rodziców. Co dalej?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kwadri

Post autor: Kwadri »

Witam,
od jakiegoś czasu tworzę drzewo genealogiczne swojej rodziny.
Na początku wszystko było super. Założyłem sobie konta na różnych platformach genealogicznych.
Szybko zorientowałem się, że proponowane mi przez platformę osoby wcale nie muszą być ze mną spokrewnione.
Dlatego poszedłem o krok dalej i zacząłem wysyłać wnioski do różnych USC w celu weryfikacji informacji, które już gdzieś zdobyłem.

No i zaczęły się schody...
Mianowicie dostałem odpis zupełny aktu urodzenia mojego dziadka. Myślałem, że bez problemu zdobędę informacje o jego rodzicach, ale niestety nie ma na nim informacji chociażby o dacie urodzenia ani miejscu.
Napisane jest tylko ogólnikowo, że w dniu narodzin Dziadka rodzice mieli 36 i 30 lat.

Jaki powinienem wykonać kolejny ruch aby zdobyć trochę więcej informacji ?
Jestem laikiem dopiero zaczynam przygodę z genealogią dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów

Pozdrawiam,
Marcin
bezkropki

Sympatyk

Post autor: bezkropki »

Zebrać możliwie dużo informacji, w rodzaju: skąd mogli pochodzić (i tam szukać pracowicie czytając księgi/indeksy), lokalna historia pobliskich miejscowości, lokalna prasa (wyławiać wzmianki), przeanalizować rodzinne "opowieści dziwnej treści" pod kątem migracji, małżeństw w sąsiedniej wsi itd. Ustalić czy mieli rodzeństwo i po tym rodzeństwie szukać "macając wkoło". Przetelepać akta z interesującego Cię obszaru z lat obejmujących młodość (np. szkoły) i życie dorosłe (rejestry rzemieślników, poborowych, spisy spraw sądowych itd) w miejscowym AP. Tak. To benedyktyńska praca i wcale nie daje pewności "wygranej". "Za to" zbierzesz informacje, które pomogą Ci skuteczniej prowadzić poszukiwania. Zgromadzisz poszlaki, strzępki info - małe puzelki, z których może uda się coś ułożyć. Mnie w tej pracy życie przestawiło z historii rodziny na historię rodzinnego bohatera oraz monografię wsi;). Przy tej okazji "boki" moich "puzzli" wypełniają się dzięki wymianie info z innymi regionalistami. Może kiedyś odnajdę rodziców swego pradziadka a choćby jego akt urodzenia?
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
Anna_Bachman

Sympatyk

Post autor: Anna_Bachman »

Witam,
Ja zaczęłabym zbierać informacje od rodziców. Jeżeli osoby już nie żyją można sprawdzić dane na grobach. W genetece są akty urodzeń i małżeństw do ok. 1920 roku. Jak twoi rodzice znają imiona i nazwiska swoich dziadków to w genetece dalej pójdzie jak po maśle ;) W genetece w aktach małżeństwa masz dane rodziców pary młodej.
pozdrawiam
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”