Brak punktu odniesienia - Grabów k. Łęczycy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jarząbek_Bogusław

Post autor: Jarząbek_Bogusław »

Szanowni Państwo,

bez owijania w bawełnę - utknąłem. Od strony ojca dotarłem do 1720 roku, ale od strony mamy w Grabowie k. Łęczycy w łodzkiem natrafiłem na problem.

Józef Wasiak to mój pra-pra-dziadek. Jego aktu ślubu bądź zgonu w USC bądź bazach danych nie ma, od roku 1900 do 1936 wszystko przepadło. Jedynie na podstawie aktów urodzenia dzieci dedukuję datę urodzenia - ma być urodzony w roku 1860. I fakt, odnajduję akta urodzenia nawet DWÓCH Józefów Wasiaków, z tego samego roku, z tej samej wsi pod Grabowem (Sławęcin), ale różnych rodziców. I zastanawiam się, jak mogę dotrzeć do tego "mojego". O Sławęcinie nie miałem pojęcia, więc dane właścicieli domostw też mi nie pomogą, bo jego dzieci urodzone są już w innej wsi.
Akta stanu cywilnego wydają się być wyczerpane - parafii nie mogę osiągnąć.

Czy mają Państwo pomysł, jak dotrzeć do większej ilości danych?

Pozdrawiam serdecznie
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Arek_Bereza »

mógłbyś nieco mniej chaotycznie ? :)
Józef Wasiak to mąż ...Michaliny Stolarczyk ? jego dzieci to...., rodziły się w.... w roku ....
plus linki do aktów, które masz
Jarząbek_Bogusław

Post autor: Jarząbek_Bogusław »

Z przyjemnością :) I przepraszam, sam staram się ułożyć elementy w głowie w spójną całość :)

Józef Wasiak urodził się według moich informacji w 1860 roku w parafii grabowskiej koło Łęczycy.

Na 100% był mężem Franciszki Szczepaniak (ur. 1872), z którą miał ośmioro dzieci, z czego najstarszy, Antoni, ur. w 1900 roku w Grabowie, jest moim pradziadkiem.
Kiedy nastąpił ślub Józefa, a nawet zgon - nie jestem w stanie określić, bo ksiąg za okres od 1920 do 1936 praktycznie nie ma. W Genetece znajdują się kopie ksiąg do 1875 roku. W rodzinie mówi się, że zginął ok. 1930 roku.
Jego data urodzenia została oszacowana na podstawie aktów urodzenia dzieci i oscyluje wokół 1860 roku. W Genetece widzimy dwóch Józefów z tego roku, z jednej miejscowości - akt 29 i 134:

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 45&x=0&y=0

I tu pojawia się pytanie - jak wydedukować, który z nich byłby moim pra-pra-dziadkiem? Oboje nazywają się tak samo, są z tej samej, mi dotychczas nieznanej miescowości, urodzeni tego samego roku. Spis ludności, który mógłby być wskazówką, był w zaborze rosyjskim przeprowadzony raptem raz, w roku 1897:

https://spis.gov.pl/historia-spisow/

Dotrzeć do tego dokumentu jednak nie jest łatwo z tego, co widzę. Czy są podobne dokumenty, które pozwalają wywnioskować ruchy ludności / miejsca zamieszkania?

Mam nadzieję, że mogłem to teraz wyrazić nieco jaśniej i jestem wdzięczny za każdą wskazówkę, jak rozszyfrować tę zagadkę.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”