Wiśniewska - Brodnica
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wiśniewska - Brodnica
Poszukuję więcej informacji o Joannie Wiśniewskiej z Brudzaw (okolice Brodnicy, parafia Lembarg). Jedyną informacją, jaką udało mi się znaleźć o niej, jest to, że była niezamężną służącą, która w 1885 roku urodziła swoje jedyne dziecko, Juliana Wiśniewskiego. Wiem również, że mieszkała w Brudzawach w 1911 roku, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji dotyczących jej aktu zgonu. Jeśli chodzi o akt urodzenia, to mogę tylko podejrzewać że urodziła się między 1840 a 1870 rokiem.
Pozdrawiam Serdecznie - Jola
-
Cendrowski_Jarosław

Re: Wiśniewska - Brodnica
Stawiał bym na Joannę ur. w 1855 roku w Brudzawach, córkę Jakuba i Anny z Bielawskich.
Przemawia za tym kilka faktów:
- nie znalazłem aktu zgonu Joanny od 1855 do bodaj 1878 w parafii Kruszyny
- nie znajduję indeksu aktu ślubu takowej Joanny w okolicy
- chrzestnym Juliana Wiśniewskiego jest Julian Lewandowski - zięć Jakuba i Anny Wiśniewskich, mąż Julianny urodzonej w 1857 r.
- niejaka Joanna Wiśniewska jest chrzestną Ludwiki, córki Juliana i Julianny Lewandowskich
Pozdrawiam
Jarosław Cendrowski
Przemawia za tym kilka faktów:
- nie znalazłem aktu zgonu Joanny od 1855 do bodaj 1878 w parafii Kruszyny
- nie znajduję indeksu aktu ślubu takowej Joanny w okolicy
- chrzestnym Juliana Wiśniewskiego jest Julian Lewandowski - zięć Jakuba i Anny Wiśniewskich, mąż Julianny urodzonej w 1857 r.
- niejaka Joanna Wiśniewska jest chrzestną Ludwiki, córki Juliana i Julianny Lewandowskich
Pozdrawiam
Jarosław Cendrowski
Re: Wiśniewska - Brodnica
Bardzo dziękuje za pomoc! Przyglądałam się Jakubowi i Annie wcześniej ale nie zauważyłam informacji o chrzestnych więc serdecznie dziękuję za dobre spostrzeżenie.
Pozdrawiam Serdecznie - Jola