Nazwisko: Wasilewski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=46066&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
alexeyre

Post autor: alexeyre »

Mój prapradziadek Julian Wasilewski został oskarżony 10 sierpnia 1865 r. przez Tymczasowy Audytoriat Polowy przy Głównodowodzącym Wojskami Wileńskiego Okręgu Wojennego i zesłany na Syberię w sprawie podejrzenia o zbrojny napad na konwój z karczemną wódką i nielojalność polityczną. Przed zesłaniem mieszkał w powiecie trockim, gubernii wileńskiej.
Litewskie Państwowe Archiwum Historyczne f. 1248 z. 1 nr. 596 s. 429-434

Urodził się 07.11.1838 we wsi Monteniany, parafia Czabiszki, powiat wileński. Ojciec - urodzony Jerzy Wasilewski (syn Stanisława i Marianny z Kulwieców), matka - urodzona Emilia Piotrowska (córka Ignacego i Magdaleny z Szarkowskich). Na Syberię rodzina Wasilewskich mieszkała we wsi Skatowo gminy korsińskej powiatu tarskiego gubernii tobolskej. Julian w 1876 r. ożenił się z córką innego polskiego zesłańca Eustachego Pancewicza Marianną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”