Witam!
Mam taki problem:
Przy poszukiwaniach aktu urodzenia mojego przodka Jana Kozminskiego ( zm. 1854 r w Kłóbce, woj. kujawsko- pomorskie) , w akcie zgonu stoi, ze urodzony w Jaworznie, w powiecie wieluńskim ), natknęłam się na dokument - akt urodzenia z 1779 r na nazwisko Joannes Kocma. Zastanawiam się, czy z racji zaborów nazwisko Kozma mogło zostać zniemczone na Kocma?
Jedyne, co wiem, to fakt, ze Jan Kozmiński/ Kuzminski urodził się w Jaworznie w powiecie wieluńskim około roku 1780. Przejrzałam kilkakrotnie metryki z Jaworzna w tych lat, i właśnie jedyna metryka na która natrafiłam o podobnym nazwisku to Joannes Kocma - data urodzenia pasuje. Co ciekawe, nie figurują osoby o nazwisku Kozminski, a za to cale mnóstwo osób o nazwisku Kocma z drobnymi wariacjami typu: Kocmiak, Koczta.
NIestety nie mogę dotrzeć do aktu ślubu Jana Kozminskiego z Elżbieta Wesołowską ( najprawdopodobniej Uniejów) , gdyż nie ma dostępnych akt sprzed roku 1814. Nie mogę więc ustalić jego rodziców, tak by mieć pewność, ze to ta sama osoba.
Jak myslicie, czy to jest prawdopodbne, by nazwisko Kocma później zostało zmienione na Kozmiński lub tez odwrotnie?
pozdrawiem
Karolina
Kocma zmiana na Kozmiński
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
flickakarola
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
"NIestety nie mogę dotrzeć do aktu ślubu Jana Kozminskiego z Elżbieta Wesołowską ( najprawdopodobniej Uniejów) , gdyż nie ma dostępnych akt sprzed roku 1814. "
Uniejów gmina Uniejów?
są dostępne
Uniejów gmina Uniejów?
są dostępne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
kkrasinski

Odpowiadając na Pani pytanie: tak, jest to możliwe. Co więcej, może tam jednak jest napisane Kozma, a nie Kocma? Te literki w piśmie odręcznym potrafią być podobne. Należy pamiętać też, że w XVIII i XIXw. to większość ludzi nie potrafiła pisać, ani czytać, więc nazwiska zapisywano tak, jak ludzie się przedstawiali. Tak więc, ojciec Jana Koźmińskiego mógł wymawiać swoje nazwisko przez "c", natomiast zgłaszający wymawiał przez "z".
Jeśli chodzi o Uniejów, to ten w łódzkiem rzeczywiście jest dostępny.
Pozdrawiam,
Kamil
Jeśli chodzi o Uniejów, to ten w łódzkiem rzeczywiście jest dostępny.
Pozdrawiam,
Kamil
Kamil
-
flickakarola
Ślicznie dziękuję Wam za odpowiedzi.
Co do dostepnosci metryk, to za bardzo nie mogę ustalić, gdzie mam ich szukać. Wcześniej trafiłam na Szukaj w archiwach na akt urodzenia Kazimierza Kozminskiego z 1814 r w Uniejowie, natomiast nie było akt wcześniejszych bezpośrednio poprzedzających te datę. Teraz jak wchodzę na ten portal, to już w ogóle nie mogę znaleźć metryk urodzenia.
Do jakich źródeł Państwo się odnoszą? Muszę przyznać ze ja kwerendę praktykuje przez internet, nie dałaby rady odwiedzać wszystkich archiwów czy diecezji..
Pozdrawiam
Karolina
Co do dostepnosci metryk, to za bardzo nie mogę ustalić, gdzie mam ich szukać. Wcześniej trafiłam na Szukaj w archiwach na akt urodzenia Kazimierza Kozminskiego z 1814 r w Uniejowie, natomiast nie było akt wcześniejszych bezpośrednio poprzedzających te datę. Teraz jak wchodzę na ten portal, to już w ogóle nie mogę znaleźć metryk urodzenia.
Do jakich źródeł Państwo się odnoszą? Muszę przyznać ze ja kwerendę praktykuje przez internet, nie dałaby rady odwiedzać wszystkich archiwów czy diecezji..
Pozdrawiam
Karolina
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... polu=22022
przejrzałam pobieżnie, nie ma takiego aktu małżeństwa
przejrzałam pobieżnie, nie ma takiego aktu małżeństwa
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS