Problem w rodzinie Krasnowskich

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Problem w rodzinie Krasnowskich

Post autor: Banaś_Robert »

Zacznę może nietypowo, od końca:

- w 1879 r. we wsi Pajki umarła Rozalia Krasnowska z Wielichowskich urodzona we wsi Wólka Kobylaki w parafii Chorzele, córka Franciszka i Barbary z Kurowskich, wdowa po Andrzeju Krasnowskim (akt zgonu par. Krzynowłoga Mała 11/1879). Odnalazłem akt chrztu Rozali z par. Chorzele 114/1814 - dane sie zgadzają.

- w 1867 r. we wsi Pajki umarł 56 letni Andrzej Krasnowski syn Franciszka (imienia matki nie podano) pozostawiając owdowiałą żonę Rozalię z Wielichowskich (akt zgonu par. Krzynowłoga Mała 65/1867)

- od roku 1837 rodzą sie dzieci Andrzeja i Rozalii - jako pierwszy syn Józef (akt urodzenia par. Krzynowłoga Mała 9/1837)

i tu zaczynają sie schody:
- w 1835 r. w aktach parafii Chorzele (akt 8/1835) odnotowano akt ślubu Andrzeja Kraski, urodzonego w Świniarach, syna Kazimierza i Katarzyny z Jeleniów, z Rozalią Wielichowską (dane rodziców i wiek jw.)
Znalazłem akt urodzenia Andrzeja - dane sie zgadzają (akt urodzenia par. Krzynowłoga Wielka 79/1815)

To jest inny Andrzej niż ten, z którym Rozalia później ma dzieci.
Nie udało mi się odnaleźć aktu zgonu Andrzeja Kraski ani aktu małżeństwa Rozalii i Andrzeja Krasnowskiego.
Nie udało mi się odnaleźć aktu urodzenia Andrzeja Krasnowskiego.
Nie wiem jak to dalej "ugryźć" i dlatego też pozwalam sobie prosić o pomoc w rozwikłaniu tego problemu.
Robert Banaś
Nazwiska, których szukam: Banaś, Krasnowski, Ankiewicz, Bileński
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

problem w rodzinie Krasnowskich

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"To jest inny Andrzej niż ten, z którym Rozalia później ma dzieci."
a z czego taki mocny wniosek?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

"Mój" Andrzej ma inne nazwisko Krasnowski a nie Kraska, a jego ojcem jest Franciszek a nie Kazimierz.
No chyba, że Andrzej zmienił po ślubie nazwisko z Kraska na Krasnowski, ale z czego wynikła by zmiana imienia ojca?
Wiek obu Andrzejów się zgadza. Kraska w chwili ślubu ma 20 lat, a Krasnowski w chwili urodzenia syna 21.
Ostatnio zmieniony pt 28 paź 2022, 14:26 przez Banaś_Robert, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Imię ojca masz tylko z aktu zgonu, tak?
Czyli pytanie powinno być "które dane bardziej wiarygodne: z aktu zgonu czy z aktu ślubu"
a nie "gdzie jest akt ślubu zgodny z danymi z aktu zgonu"

chyba, że Franciszek (i to ten) pojawia się np jako świadek, chrzestny etc
Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Chyba coś mi się wyjaśniło.
Znalazłem akt zgonu Franciszka Krasnowskiego syna Kazimierza i Katarzyny Jeleńskiej (par. Krzynowłoga Wielka 158/1838). To byłby brat Andrzeja.
W takim wypadku wychodziło by, że ksiądz spisując akt małżeństwa pomylił nazwiska.
Ale taki błąd trafił mi sie po raz pierwszy w moich poszukiwaniach.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

brat Andrzeja w miarę ustalony to Józef (z aktu małżeństwa)
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Niekoniecznie pomylić. Oczywiście mógł ktoś podać nazwisko niewyraźnie, ksiądz nke dosłyszec, źle zapisać, czego niepiśmienni nie umieli zweryfikować. Ale też nazwiska kiedyś żyły swoim życiem. Mam tabelę z narodzinami, gdzie na tej samej stronie dwoje dzieci tych samych rodziców urodzonych rok po roku ma inne nazwiska. Trochę inne, nie bardzo. U mnie nazwiska przyjmowały oboczne formy Cygan, Cyganiak, Cyganek... Mucha, Muszyński, Musiński... Jurga, Jurgiewicz... U Ciebie też to tak wygląda, nazwiska nie są przecież bardzo od siebie odległe...

Ola W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”