Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu aktu ślubu Antoniego Kostrzyńskiego z 1858 r. z Katarzyną Grzeszczakową w Zbiersku, napisanego wszakże w Języku Polskim, ale nie wszystko jestem w stanie odczytać. Dokument jest dostępny tutaj: https://www.fotosik.pl/zdjecie/4800ac8071f59b4f
To co udało mi się odczytać.
Działo się we wsi Zbiersku 12 września (?) 1858 r. o 4 po południu (?) w przytomności świadków Ludwik Janowski okupnik ze [miejscowość niezrozumiała dla mnie], wiek świadka, i Szczepan Cieślak, chałupnik ze Zbierska, jego wiek, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo pomiędzy:
Antoni Kostrzyński, młodzian, żołnierz urlopowany, [tutaj słowo nieczytelne dla mnie] Cesarstwa Rosyjskiego, majtkiem z czterdziestego drugiego (chyba) Ekwipażu Floty (?) ze wsi lub we wsi (?) Zbiersk zamieszkałym, urodzonym we wsi [nie mogę odczytać nazwy wsi i parafii] z Jana i Marianny z Zakrętów, małżonków Kostrzyńskich, przy ...... tutaj dla mnie nieczytelne, aż do "zostających, lat trzydzieści dwa mający".
Panna młoda to wdowa po zmarłym w dn. 18 grudnia 1855 r. (?) w Sieradzu (?) Wojciechu Grzeszczaku, wyrobniku ze Zbierska. A jej rodzice to Andrzej i Tekla Jakubowicze (Tekla z domu Piekarska). Jej rodzice, nie żyją? A ona w wieku lat 28 jest służącą. Małżeństwo poprzedziły trzy zapowiedzi, podano gdzie i kiedy, później jest informacja o pozwoleniu na zawarcie związku małżeńskiego , ale wszystko co jest napisane na ten temat jest dla mnie niezrozumiałe. Później informacja o braku umowy przedślubnej. "obrzęd ten religijny dopełniamy"... dalej nieczytelne i na końcu bodajże informacja o tym, że świadkowie niepiśmienni.
Proszę o potwierdzenie tego co napisałem, uzupełnienie w miarę możliwości i jeśli ktoś widzi jeszcze jakieś dodatkowe informacje, które przeoczyłem będę wdzięczny za pomoc.
Mariusz
Akt ślubu, 1858 r., Kostrzyński, Zbiersk - język Polski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Akt ślubu, 1858 r., Kostrzyński, Zbiersk - język Polski
Działo się we wsi Zbiersku 12 września 1858 r. o 4 po południu. Wiadomo czynimy, iż w przytomności świadków Ludwika Janowskiego okupnika z Kościelcu, lat czterdzieści sześć i Szczepana Cieślaka, chałupnik z Zbierska lat czterdzieści ośm mających na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między
Antonim Kostrzyńskiem, młodzianem, żołnierzem urlopowanym, wojsk Cesarsko Rosyjskich, majtkiem z czterdziestego drugiego Ekwipażu Floty, w wsi Zbiersku zamieszkałym, urodzonym we wsi Mycielinie parafii Kościelec z Jana i Marianny z Zakrętów, małżonków Kostrzyńskich, przy synu okupnika w Kościelcu zostających lat trzydzieści dwa mającym.
a
Katarzyną Grzeszczakówą wdową po zmarłym w mieście Sieradzu w dniu 18 grudnia 1855 r. Wojciechu Grzeszczaku, wyrobnicą w wsi Zbiersku zamieszkałą, urodzoną w wsi i parafii Grodziec z Andrzeja i Tekli z Piekarskch małżonków Jakubowiczów już nieżyjących, lat 28 służącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach dwudziestym drugim, dwudziestym dziewiątym sierpnia i piątym września bieżącego roku w parafii zbierskiej, jako też pozwolenia zawarcia związków małżeńskich z Antoniemu Kostrzyńskiemu od naczelnika powiatu kaliskiego z dnia jedenastego sierpnia bieżącego roku numeru ośmnaście tysięcy ośmset dwanaście złożone zostaje przy aktach zbierskich. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Nowi małżonkowie oświadczają iż umowy przedślubnej nie zawarli. Obrzęd ten religijny dopłniony został przez xiędza Krysztofa Schultza proboszcza parafii zbierskiej. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas podpisany został, gdyż stawający i świadkowie pisać nie umieją.
Antonim Kostrzyńskiem, młodzianem, żołnierzem urlopowanym, wojsk Cesarsko Rosyjskich, majtkiem z czterdziestego drugiego Ekwipażu Floty, w wsi Zbiersku zamieszkałym, urodzonym we wsi Mycielinie parafii Kościelec z Jana i Marianny z Zakrętów, małżonków Kostrzyńskich, przy synu okupnika w Kościelcu zostających lat trzydzieści dwa mającym.
a
Katarzyną Grzeszczakówą wdową po zmarłym w mieście Sieradzu w dniu 18 grudnia 1855 r. Wojciechu Grzeszczaku, wyrobnicą w wsi Zbiersku zamieszkałą, urodzoną w wsi i parafii Grodziec z Andrzeja i Tekli z Piekarskch małżonków Jakubowiczów już nieżyjących, lat 28 służącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach dwudziestym drugim, dwudziestym dziewiątym sierpnia i piątym września bieżącego roku w parafii zbierskiej, jako też pozwolenia zawarcia związków małżeńskich z Antoniemu Kostrzyńskiemu od naczelnika powiatu kaliskiego z dnia jedenastego sierpnia bieżącego roku numeru ośmnaście tysięcy ośmset dwanaście złożone zostaje przy aktach zbierskich. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Nowi małżonkowie oświadczają iż umowy przedślubnej nie zawarli. Obrzęd ten religijny dopłniony został przez xiędza Krysztofa Schultza proboszcza parafii zbierskiej. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas podpisany został, gdyż stawający i świadkowie pisać nie umieją.
Łukasz