Wach Stefan, Poszukiwane informacje

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Robi_1918

Sympatyk

Wach Stefan, Poszukiwane informacje

Post autor: Robi_1918 »

"Poszukiwane informacje o Stefanie Wachu"

Dzień dobry
Poszukuję członka rodziny z którym nie było kontaktu od późnych lat 30-tych XX wieku. Stefan Wachowiak (zmienił nazwisko później na Stefan Wach) urodził się 28.10.1902 na emigracji w Sandersdorf (dzisiaj nazwa tej miejscowości to Sandersdorf-Brehna w kraju związkowym Saksonia-Anhalt). Syn Józefa i Franciszki. Być może na którymś z serwisów internetowych (MyHeritage, FamilySearch, Ancestry) będzie cokolwiek o nim lub jego zstępnych. Jako jedyny z polskiej rodziny został na terenach niemieckich w 1920 roku (reszta rodziny przeniosła się tereny odzyskane przez Polskę).
Pozdrawiam
Robert
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukiwane informacje o Stefanie Wachu.

Post autor: choirek »

Według Arolsen, był w KL Sachsenhausen, ale mój niemiecki niestety jest bardzo dodany...
Pozdrawiam, Irek
Robi_1918

Sympatyk

Tak. Mam te dokumenty z 3 źródeł (PCK, ITS Bad Arolsen, administracja KZ Sachsenchausen). Niestety w 1941 roku ślad się urywa. Dokumenty z tego obozu zostały częściowo spalone przez żołnierzy formacji SS, a częściowo zagarnięte przez armię czerwoną.
Robert
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
Można wpisać nazwiska w wyszukiwarkę Genealogy Indexer . Są tam książki telefoniczno adresowe i wybrać Niemcy.
Małgorzata
Robi_1918

Sympatyk

Dziękuję za wskazówkę.
Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”