W ostatnim roku nieco udało mi się zagłębić w gałąź prababci, Marii Pełech. Doszedłem do końcówki wieku XVIII i dalej, jak to wiadomo - już jest trudniej. Ale jest pewien trop węgiersko-słowacki.
Otóż nazwiska pradziadków mojej prababci to: Szum, Andrejczuk, Husak, Rezner/Ryzner/Reyzner. A prapradziadków dodatkowo: Penia, Kuczmak, Baj.
W matchach DNA odnajduję sporo potomków Słowaków i Węgrów. Nazwiska Husak, Baj, Rezner i Szum występują w tamtejszych spisach XIX-wiecznych.
Podejrzewam, że część z moich 5xpradziadków mogło przybyć do Zadniszówki i okolic (obecnie Podwołoczyska) pod koniec XVIII i na początku XIX wieku - po rozbiorach szukali nowych terenów na osiedlenie się.
Np. Jan Husak (ur. 1824), syn Pawła Husaka był cenionym weterynarzem, jeździł nawet do Rosji. Jan Szum urodził się w 1798 roku - w księgach węgierskich widnieje Joannes Szum. Józef Reyzner urodził się w 1777, zaś Theresia Baj była córką Józefa Baj (wszystkie nazwiska występują na Węgrzech).
Podejrzewam, że osiedleńcy zawierali w większości małżeństwa między sobą.
Czy ktoś może wie coś więcej z emigracją do województwa tarnopolskiego na przełomie XVIII/XIX wieku? Może jest jakaś literatura, z którą można się zapoznać?
Emigracja z Węgier na Kresy (Podwołoczyska)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Pałamarz_Michał

Emigracja z Węgier na Kresy (Podwołoczyska)
Pozdrawiam, Michał P-P
Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też
Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też
Re: Emigracja z Węgier na Kresy (Podwołoczyska)
1. Gdzie Pan ma ten "trop węgiersko-słowacki"?Pałamarz_Michał pisze:W ostatnim roku nieco udało mi się zagłębić w gałąź prababci, Marii Pełech. Doszedłem do końcówki wieku XVIII i dalej, jak to wiadomo - już jest trudniej. Ale jest pewien trop węgiersko-słowacki.
Otóż nazwiska pradziadków mojej prababci to: Szum, Andrejczuk, Husak, Rezner/Ryzner/Reyzner. A prapradziadków dodatkowo: Penia, Kuczmak, Baj.
W matchach DNA odnajduję sporo potomków Słowaków i Węgrów. Nazwiska Husak, Baj, Rezner i Szum występują w tamtejszych spisach XIX-wiecznych.
Podejrzewam, że część z moich 5xpradziadków mogło przybyć do Zadniszówki i okolic (obecnie Podwołoczyska) pod koniec XVIII i na początku XIX wieku - po rozbiorach szukali nowych terenów na osiedlenie się.
Np. Jan Husak (ur. 1824), syn Pawła Husaka był cenionym weterynarzem, jeździł nawet do Rosji. Jan Szum urodził się w 1798 roku - w księgach węgierskich widnieje Joannes Szum. Józef Reyzner urodził się w 1777, zaś Theresia Baj była córką Józefa Baj (wszystkie nazwiska występują na Węgrzech).
Podejrzewam, że osiedleńcy zawierali w większości małżeństwa między sobą.
Czy ktoś może wie coś więcej z emigracją do województwa tarnopolskiego na przełomie XVIII/XIX wieku? Może jest jakaś literatura, z którą można się zapoznać?
Bo nazwiska? Ależ takie same mamy w Polsce.
Np. jest Joannes Szum który urodził się 1747 r.
Paweł Szum miał dziecko w 1669 r.
2. "W matchach DNA odnajduję sporo potomków Słowaków i Węgrów. Nazwiska Husak, Baj, Rezner i Szum występują w tamtejszych spisach XIX-wiecznych"
W jakich spisach? z jakiego regionu?
Osadnictwo szło w przeciwnym kierunku, z terenów Polski na Węgry. A na tereny Galicji zaborca przysyłał urzędników z Austrii i Czech, ale nie z Węgier.
3. Baza nazwisk słowackich nie notuje dziś nazwisk Baj ani Szum.
Reznerów jest 2 (gdy w Polsce ok. 400).
Jest na Słowacji Husak (255), ale w Polsce ok. 800
Wojciech