Jabłoń Kościelna, Skany ksiąg z parafii

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Malgonia_Lip

Sympatyk

Jabłoń Kościelna, Skany ksiąg z parafii

Post autor: Malgonia_Lip »

T: "Skany ksiag z parafii Jablon Koscielna"

Czy jest dostep do ksiag z okresu 1723 ff z parafii Jablon Koscielna? Help !
stanley1980

Nieaktywny

Re: Skany ksiag z parafii Jablon Koscielna

Post autor: stanley1980 »

Malgonia_Lip pisze:Czy jest dostep do ksiag z okresu 1723 ff z parafii Jablon Koscielna? Help !
Tak, księgi są na filmach https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
do przeglądania w dowolnym Centrum Historii Rodziny mormonów.
Malgonia_Lip

Sympatyk

stanley1980 pisze:
Malgonia_Lip pisze:Czy jest dostep do ksiag z okresu 1723 ff z parafii Jablon Koscielna? Help !
Tak, księgi są na filmach https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
do przeglądania w dowolnym Centrum Historii Rodziny mormonów.
Niestety, dotad znalazlam jedynie dostep do pierwszej rolki (839869) - dwie pozostale - na obecnym etapie bardzo wazne, gdyz udalo mi sie juz dociagnac poszukiwania juz do lat 1750, nie sa dostepne poprzez zrodlo, z ktorego korzystalam dotad. Mieszkam poza Polska. Czy mozna postarac sie o przeslanie kopii mikrofilmow, badz czy jest mozliwosc dostepu do nich w Belgii i do kogo sie z tym zwrocic?
stanley1980

Nieaktywny

Malgonia_Lip pisze:Czy mozna postarac sie o przeslanie kopii mikrofilmow, badz czy jest mozliwosc dostepu do nich w Belgii i do kogo sie z tym zwrocic?
W Belgii mormoni mają 7 czytelni mikrofilmów i w każdym takim Centrum Historii Rodziny (Family Search Center) możesz przeglądać wszystkie 3 filmy z tej parafii.
Tutaj mapa z centrami:
https://www.familysearch.org/centers/lo ... ?c=Belgium
Po kliknięciu na ikonkę CHR na mapie wyskoczy okienko z adresem, telefonami i godzinami otwarcia.
Malgonia_Lip

Sympatyk

Serdeczne dzieki !!!!! :)
Malgonia_Lip

Sympatyk

Wizyta w Centrum Historii Rodziny okazala sie dosyc owocna i budujaca ze wzgledu na spotkane tam mlode osoby bardzo oddane swojej pracy, co nie moze nie chwytac za serce i budzic nadziei, ze pustoglowie i brak poszanowania przeszlosci, chociazby w odniesieniu do genealogii, zdominowaly calkiem juz nasz swiat...Nestety, brakuje chyba takze u Mormonow paru fragmentow rejestrow, bo moje poszukiwania choc posunely sie nieco naprzod, dalej pozostawiaja niewyjasnione ogniwo przodkow mw. w latach Konfederacji Barskiej. Help, czy ktos wie, czy ktos ma dostep do ksiag chrztow i slubow z okresu 1740-80 z parafii Jablon Koscielna?????????
stanley1980

Nieaktywny

Na filmach w CHR powinny być następujące lata:
Akta urodzeń: 1654-1723, 1723-1776
Akta małżeństw: 1723-1759, 1759-1808
Akta zgonów: 1723-1750, 1769-1824
Czyli z okresu 1740-1780 brakuje tylko:
- urodzenia 1777-1780 i zgony 1751-1768
Zdarza się często, że filmowane księgi nie są kompletne.
Przeglądałaś skany... możesz napisać dokładnie jakie lata są dostępne na filmach?
Malgonia_Lip

Sympatyk

Czyli akurat tego kawalka czasu z Ksiegi Chrztow mi brakuje :roll:
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

A konkretnie kogo chrztu w tych brakujących latach Pani szuka ?
Malgonia_Lip

Sympatyk

Szukajcie a znajdziecie - chyba sie juz beda znajdowac :)
Jan Moczydlowski, (ur. ?), ojciec Mikolaja (ur. ok. 1777) z Moczydel, parafia Jablon
stanley1980

Nieaktywny

Malgonia_Lip pisze:Czyli akurat tego kawalka czasu z Ksiegi Chrztow mi brakuje :roll:
Drobna różnica... szukasz chrztów z lat 1777-1780 a nie 1740-1780.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Spróbowałem zweryfikować informacje o Mikołaju Moczydłowskim. Zacząłem od zgonu. Proszę o potwierdzenie czy chodzi o Mikołaja Moczydłowskiego który zmarł w Moczydłach w 1819 roku w wieku 63 lat męża Elżbiety Kućmierowskiej. Świadkami zgonu byli jego syna Jan lat 21 i brat stryjeczny Ignacy lata 46?
Ustaliłem ,ze ślub z Elżbieta był w 1797
Z aktu zgonu wynika ,ze hipotetycznie urodził się około 1764 roku. Przejrzałem sumariusz z mocnym naddatkiem Jedyny Mikołaj Moczydłowski jaki urodził się pomiędzy 1744 a 1780 to Mikołaj syn Kazimierza i Marianny Moczydłowskiej?
Zatem gdzies jest błąd
albo ojcem Mikołaja był Kazimierz
albo Mikołaj urodził się w innej parafii
albo jeszcze jest jakiś inny błąd.
Jeśli Pani potwierdzi że szukany Mikołaj to ten co w pytaniu na wstępie to postaram się zweryfikować różne hipotezy
Malgonia_Lip

Sympatyk

DZIEKIII wielkie!!! O tego wlasnie Mikolaja, meza Elzbiety Kocmierowskiej chodzi. Byli oni rodzicami Jana Bonawentury, a ten prowadzi dalej : do Damazego, Franciszka, Jozefa - mojego najblizszego juz dziadka :)

Wyraznie w akcie chrztu Mikolaja wkradl sie blad, bo nie byl on synem Kazimierza, a synem Jana (!) Mam akt slubu Jana (wdowca) z Marianna Moczydlowska z 1759.

Wyglada wiec na to, ze Jan pierwej ozeniwszy sie w 1754 z Anna Jablonska splodzil Mikolaja, poczem owdowiawszy, w 1759 pojal za malzonke Marianne Moczydlowska, panne z sasiednich Moczydel (o ile cos nie pomylilam, bo mam obciety printscreen aktu ich slubu i wioski nie widac).

Z tym Kazimierzem to moze byc pomylka ksiedza i moze to wskazywac na dziadka :idea:
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Mogło tak być tez tak. W akcie chrztu Mikołaja w 1759 w we wrześniu gdzie ojcem zapisano Kazimierza jako chrzestny zapisany jest Jan Moczydłowski. może zamieniono role - ojca zapisano chrzestnym
Malgonia_Lip

Sympatyk

Na pewno, bo cala reszta pasuje!
A ten akt chrztu Mikolaja to z 1759, czy z 1756 ? Jest to wazne, bo wygladalo by na to, ze jego matka byla jadnak Marianna Moczydlowska ze Stanislawowiat, a nie pierwsza zona Anna z Jablonskich (z Jabloni)????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”