Szukam Matusiewicz Andrzej 1958- Dwory na Suwalszczyźnie

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Nie mogę znaleźć, czy był juz taki wątek zakładany. Przeszukałam kilka możliwości, ale wyszukiwarka nasza jest mocno ułomna i zwraca po kilkaset co najmniej wyników, niezależnie od tego jak wpisuję.
Wydawało mi się, że juz ten wątek był, więc jeżeli tak, to prosze o przeniesienie postu w odpowiednie miejsce.

W POLONIE pokazuje się informacja w publikacji Andrzeja Matusiewicza
"Dwory na Suwalszczyźnie : mieszkańcy, rodziny"
strona / karta 418 (str 422)
roku jako dzierżawca Trydoni występował natomiast Władysław Bergman. Na mocy carskiego ukazu z 23 czerwca urodził im się syn Władysław. W tym samym roku, 20 września, zmarł w Trydoniach Paweł

Bardzo proszę kogoś kto ma dostęp do tej książki o całość tej informacji dot. Władysława Bergmana i Trydoni.
Będę bardzo wdzięczna.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Może najskuteczniejszy byłby kontakt z autorem
https://cen.suwalki.pl/item/andrzej-matusiewicz/
Taki kontakt zwykle pozwala na dopytanie innych szczegółów i kontekstów. Z tytułu wynika że celem autora było opisanie istniejących w historii dworów. Dwór w Trydoniach w parafii Wizajny odnotowany jest min w
http://pbc.biaman.pl/Content/13647/PDF/ ... zewicz.pdf
Trydonie, JP Zaleskiego, dwór, stoi na wschód zimowy, ¾ mili wielkie
Wiżajny sa nieżle zindeksowane ale nie widać tam Bergmanów (poza jednym przypadkiem).. Pewnie byli ewangelikami bo tyc sporo zapisanych w Chmieówce. Szkopuł że indeksy obejmują krótki okres czasu w zasadzie do 1842 ,a nie ma zgonów
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
O historii Chmielówki trochę tu
http://www.bakalarzewo.pl/asp/pl_start. ... rtykul=889
A akta tu
https://namensindex.org/bestand.php?aid=63&id=191
czy to wszystko co się zachowało? nie wiem , nigdy tym tematem się nie zajmowałem.
Pan Matusiewicz może wiedzieć więcej
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dzięki Jurku, Bergmanów w parafii Wiżajny sie nie spodziewam, oni w tych Trydoniach byli dzierżawcami w latach mniej więcej w latach 1860-1869 i raczej nikt sie tam nie rodził i nie umierał. Chciałam raczej uściślić daty tej dzierżawy. I trochę głupio mi kontaktować się z autorem książki tylko po to aby mi przepisał dwa-trzy zdania z książki, bo więcej sie nie spodziewam.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Szukam Matusiewicz Andrzej 1958- Dwory na Suwalszczyźnie

Post autor: Łucja »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Nie mogę znaleźć, czy był juz taki wątek zakładany. Przeszukałam kilka możliwości, ale wyszukiwarka nasza jest mocno ułomna i zwraca po kilkaset co najmniej wyników, niezależnie od tego jak wpisuję.
Wydawało mi się, że juz ten wątek był, więc jeżeli tak, to prosze o przeniesienie postu w odpowiednie miejsce.

W POLONIE pokazuje się informacja w publikacji Andrzeja Matusiewicza
"Dwory na Suwalszczyźnie : mieszkańcy, rodziny"
strona / karta 418 (str 422)
roku jako dzierżawca Trydoni występował natomiast Władysław Bergman. Na mocy carskiego ukazu z 23 czerwca urodził im się syn Władysław. W tym samym roku, 20 września, zmarł w Trydoniach Paweł

Bardzo proszę kogoś kto ma dostęp do tej książki o całość tej informacji dot. Władysława Bergmana i Trydoni.
Będę bardzo wdzięczna.
Jest tylko jedno zdanie:
"Już w 1864 r. jako dzierżawca Trydoni występował natomiast Władysław Bergman".
Prawdopodobnie na podstawie aktu małżeństwa nr 16 Wiżajny (?) z 1864 r. (bo tej daty dotyczy).

Inne treści mniej więcej tak (prostując to co wyżej napisałaś):
Na mocy ukazu carskiego z 23 września 1868 r. Trydonie trafiły w skład donacji gen. Waleriana Bellegarde, który już w 1869 r. wypuścił swoją donację w tzw. administrację poręczającą. Nie znani są administratorzy donacji. W 1890 r. folwarkiem administrował Franciszek Żeszkowski (i to jemu urodził się syn Władysław). A zmarły Paweł to Paweł Skokowski, wcześniej dzierżawca folwarku Milanowizna.

Łucja
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Łucjo, pięknie Ci dziękuję. To juz wiem, że Bergmanowie zamieszkali w Trydoniach conajmniej w 1864.

A co jest w tym akcie ślubu z 1864? Bo z indeksów nic mi nie wynika (jakieś obce nazwiska), a SZWA nie działa!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Łucjo, pięknie Ci dziękuję. To juz wiem, że Bergmanowie zamieszkali w Trydoniach conajmniej w 1864.

A co jest w tym akcie ślubu z 1864? Bo z indeksów nic mi nie wynika (jakieś obce nazwiska), a SZWA nie działa!?
Trzeba poczekać na SZWA, może był świadkiem i podano jego profesję, zgaduję.

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”