Cmentarz w Bytomiu - Franciszka Strzelecka
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
Dzień dobry,
otrzymałem z PCK pismo, że moja ciocia Franciszka Strzelecka zm. w 1970 roku w Bytomiu. Niestety wyszukiwarka grobonet mi nie pomaga. Jak jeszcze mogę znaleźć jej grób lub kontakt z jej rodziną?
otrzymałem z PCK pismo, że moja ciocia Franciszka Strzelecka zm. w 1970 roku w Bytomiu. Niestety wyszukiwarka grobonet mi nie pomaga. Jak jeszcze mogę znaleźć jej grób lub kontakt z jej rodziną?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
- Burdziński_Krzysztof

Co nie oznacza, że w Bytomiu została pochowana. Ewentualnie idź do kancelarii parafialnej w tym rejonie co mieszkała ciotka, zwykle ksiądz w uwagach pisze gdzie był pochówek. To chyba jedyna droga. Inna sprawa: minęło już 50 lat , jeżeli grobem się nikt nie interesował, nie wnosił opłat itd.. grób został zlikwidowany. Ale trzeba szukać.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
USC nic mi nie podpowie bo nie jestem rodziną w linii prostej - to mi powiedziano przez telefon. Udało mi się natomiast znaleźć cmentarz gdzie ciocia jest pochowana. Okazało się, że jest pochowana ze swoją przybraną mamą i ciocią. Grób jest do likwidacji. Wiem tylko, że przybrana mama nazywała się Stefania Strzelecka. Czy jest jakaś opcja aby znaleźć jej męża?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
- Burdziński_Krzysztof

W jaki sposób udało Ci się dotrzeć do tego grobu? A w sprawie jej męża pytaj tą samą drogą, może coś wiedzą. A co zrobisz z tym grobem? Chyba trzeba będzie coś tam opłacić żeby nie zlikwidowali.Czy to jest cmentarz komunalny czy parafialny?
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Po prostu zadzwoniłem do pierwszego cmentarza parafialnego i akurat udało mi się znaleźć ten grób. Pochowane w nim są:
Franciszka Strzelecka zm. ur. 09.04.1939 w Warszawie zm.10.02.1970 w Bytomiu (ciocia, przed adopcją URAWSKA)
Stefania Strzelecka ur. 23 luty 1902 zm. 23 grudnia 1990 (jej przybrana mama)
Adolf Strzelecki ur. 22 maja 1908 w Busku (ZSRR) zm. 2 marca w Bytomiu (przybrany tata, od 1945 roku przebywał w Bytomiu, był repatriantem)
Arendarczyk/Adenarczyk Wilhelmina ur. 3 grudnia 1903 zm 28 października 1991 (prawdopodobnie jakaś ciocia)
Cmentarz główny Mater Dolorosa Pole 7 rząd 12
Cmentarz był opłacony do 2011 a od 2018 jest kartka że grób jest do likwidacji.
W zarządzie cmentarza brak więcej informacji.
Cmentarz parafialny.
Grób opłaciła kiedyś Maria Blady
Pozostaje mi chyba tylku szukać kogoś o nazwisku Strzelecki z Bytomia i okolic aby znaleźć jakiegoś krewnego tych ludzi
Franciszka Strzelecka zm. ur. 09.04.1939 w Warszawie zm.10.02.1970 w Bytomiu (ciocia, przed adopcją URAWSKA)
Stefania Strzelecka ur. 23 luty 1902 zm. 23 grudnia 1990 (jej przybrana mama)
Adolf Strzelecki ur. 22 maja 1908 w Busku (ZSRR) zm. 2 marca w Bytomiu (przybrany tata, od 1945 roku przebywał w Bytomiu, był repatriantem)
Arendarczyk/Adenarczyk Wilhelmina ur. 3 grudnia 1903 zm 28 października 1991 (prawdopodobnie jakaś ciocia)
Cmentarz główny Mater Dolorosa Pole 7 rząd 12
Cmentarz był opłacony do 2011 a od 2018 jest kartka że grób jest do likwidacji.
W zarządzie cmentarza brak więcej informacji.
Cmentarz parafialny.
Grób opłaciła kiedyś Maria Blady
Pozostaje mi chyba tylku szukać kogoś o nazwisku Strzelecki z Bytomia i okolic aby znaleźć jakiegoś krewnego tych ludzi
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
- Burdziński_Krzysztof

4 lata od opłacenia- grób jeszcze nie podlega likwidacji, niech ksiądz taki mądry nie będzie. Zobacz ile tam trzeba zapłacić i grób uratować, albo są jeszcze potomni po tych zmarłych to ich potem odszukać.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
- Burdziński_Krzysztof

Piękne opracowanie. A jak załatwisz z tym grobem?
Na razie się zastanawiam 
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
- Burdziński_Krzysztof

Re: Cmentarz w Bytomiu - Franciszka Strzelecka
Ja bym chociaż dał znać do kancelarii, że jest rodzina i będzie wszystko uregulowane. Na pewno jacyś krewni są i ich odnajdziesz.kola16 pisze:Pozostaje mi chyba tylku szukać kogoś o nazwisku Strzelecki z Bytomia i okolic aby znaleźć jakiegoś krewnego tych ludzi .......................Na razie się zastanawiam
- Krystyna.waw

- Podziękował: 10 times