Metryki Tęgoborze

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

mmigacz

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Metryki Tęgoborze

Post autor: mmigacz »

Dzień dobry,

Poszukując przodków z parafii Tęgoborze k. Nowego Sącz napotykam problem z brakiem metryk na FamilySearch poniżej 1776 r. Orientuje się ktoś czy na parafii w Tęgoborzy są starsze metryki niż te rozpoczynające się w 1776 r.? Czy w ogóle jest możliwe, że nie zostały sfilmowane przez Mormonów?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
Mateusz Migacz
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Odpowiedź na to pytanie to chyba tylko w parafii ?
Ryszard Drąg
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Niestety na parafii nie ma starszych ksiąg bo kilkanaście lat temu spędziłem tam kilka dni i były tylko austriackie. Z drugiej strony miałem wtedy 17 lat, więc teraz może warto byłoby tak świadomie przeglądnąć szafę księdza. Niestety Ksiądz opowiada bajki że w ogóle nie ma starych ksiąg bo Ruscy je w 1945 roku spalili, więc trudno będzie za tego proboszcza coś wskórać ale to inna historia. Trzeba opierać się na skanach mormonów. Polecam przeglądanie ksiąg parafii sąsiednich Chomranice, Zbyszyce, oraz dawną parafię Jakubkowice (obecnie Łososina Dolna) przy odrobinie szczęścia można tam znaleźć wpisy metryk osób z nie wiadomo jakich względów chrzczonych lub biorących ślub nie w kościele macierzystym w Tęgoborzy a w parafii obok. Mi dzięki takim wpisom udało się cofnąć o jedno pokolenie dalej w głąb XVIII wieku. No i pozostaje kopalnia aktów z ksiąg grodzkich i ziemskich powiatu sądeckiego na Wawelu.
Witaj Ryszardzie, dawno się nie pisaliśmy :)

Księgi staropolskie nie zachowały się także np. w parafii Męcina, taki urok i pech genealogii
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Dla zainteresowanych

Inwentarz zabytków powiatu sądeckiego a w nim m.in. informacje o archiwaliach (Tęgoborze od str. 252 )

https://www.kbc.krosno.pl/dlibra/show-c ... 39?id=4039

Ps. Może ktoś odczyta zapis na str. 254 nad przypisami dot metryk od 1661 ?

Również pozdrawiam Cię Henryku :)
Ryszard Drąg
mmigacz

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mmigacz »

Dziękuje Panom bardzo za informacje. Na szczęście połowa moich przodków z linii ze Świdnika po prześledzeniu przodków do 5 pradziadków pochodzi z okolicznych parafii posiadających metryki z początku XVIII wieku. Mam jeszcze pytanie do Pana Henryka na temat metryk urodzeń ze Świdnika po 1897 roku, urząd w Łososinie nie posiada urodzeń z tych lat. Wiadomo Panu czy zachowały się metryki z ww. miejscowości na parafii?
Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz Migacz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”