Parafia Domachowo Pawlicki Jan

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

krolas7

Parafia Domachowo Pawlicki Jan

Post autor: krolas7 »

Cześć,

Od niedawna tworzę drzewo genealogiczne swojej rodziny i zatrzymałem się na poszukiwaniach rodziców jednego ze swoich dziadów. Mianowicie chodzi o rodziców Jana Pawlickiego. Póki co udało mi się znaleźć akt ślubu z Marianną Michalanką (podejrzewam również Michalak) z 1830 r. Z tego co udało mi się odczytać on był wówczas kawalerem ona panienką. Mieli wówczas 22 oraz 19 lat. Ślub wzięli w Domachowie. Mieszkali w Krajewicach. W związku z tym, że często wiek w księgach się nie zgadza mam świadomość, że te informacje nie muszą być prawdą. Zwlaszcza, że udało mi się znaleźć również akta zgonów tej pary. Jan zmarł 1855 w Krajewicach. wpisano wówczas iż jego wiek to 46 lat. Z kolei Marianna Michalanka zmarła w 1871r. i miała wówczas 66lat. Niestety we wszystkich aktach brak informacji o rodzicach.
Wczoraj znalazłem akt zgonu Stanisława Pawlickiego z Krajewic, który zmarł w 1853 i miał wówczas 66 lat. Być może był to jego ojciec lub brat?
Czy posiada ktoś z Państwa akta metrykalne z parafii Domachowo, spis ludności z powiatu Kroben z 1837r. lub inne informację? Będę niezmiernie wdzięczny za każdą wskazówkę o Mariannie Michalance lub Janie.

Pozdrawiam
Michał
stanley1980

Nieaktywny

parafia Domachowo Pawlicki Jan

Post autor: stanley1980 »

Akt ślubu:
14.11.1830
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FZD-VLHS
Michał Pawlicki na MyHeritage podaje datę ślubu 22.11.1830... skąd te 22.11?
nieźle odczytane przez jankesów nazwiska...
w akcie jak byk Jan Pawlicki + Marianna Michalonka - czyli Michalak.
Marianna urodziła się 26.06.1811 Folwark Ziółkowski par. Domachowo
córka panny Marianny Michalak
krolas7

To racja jestem amatorem jeśli chodzi o genealogie z niewielkim stażem.
Dziękuję za poświęcony czas i informacje.
Życzę Panu więcej pogody na święta jak i cały rok:)

Pozdrawiam
Michał
krolas7

Ponownie zwracam się z prośbą o pomoc w poszukiwaniach rodziców Jana Pawlickiego. Podaję dodatkowe informacje jakie udało mi się ustalić:
W spisie parafian z roku 1848 w AAP znalazłem informacje, że Jan był posiedzicielem ziemskim w Krajewicach. Wspólnie z Marianna posiadali szóstkę dzieci:
Joanna
Jan
Franciszek
Antonina
Michalina
Walenty

Pisałem w tej sprawie do Archiwum Państwowego w Lesznie oraz w Poznaniu, jednak niestety nie uzyskałem żadnych informacji.

Czy posiadają Państwo jakieś informacje, czy w tamtym okresie istniały jakieś księgi grodzkie lub ziemskie, w których zawarte były informacje o właścicielach gruntowych dla terenu Krajewic?

Drugą informacją poszlakową jest, że niejaki Jan Pawlicki jest ur w 1809 r. (co zgadzało by się z datami Jana z Krajewic) w Krzywiniu. Był to syn Jakuba. Brakuje mi jednak jakiegokolwiek potwierdzenia, że Jan z Krzywinia to Jan w Krajewic, zwłaszcza, że nikt z rodziny z Krzywinia raczej nie przeniósł się do Krajewic (prześledziłem wszystkie księgi parafii domachowskiej).

Zdaje sobie sprawę, że jest tutaj bardzo dużo osób, które posiadają ogromne doświadczenie w poszukiwaniach genealogicznych i może ktoś jest w stanie mi pomóc:)

Dziękuję z góry za wszelką życzliwość.
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Jak rozumieć to "posiedzicielem ziemskim" - zapewne chodziło o posiadacza ziemskiego.
Ale to określenie bardzo nieprecyzyjne. Osoba taka mogła być dziedzicem, czyli posiadała dobra na własność, dobra dziedziczne. Albo była posesorem, czyli dosłownie osobą trzymającą dobra - najczęściej poprzez dzierżawę.
Jeżeli w spisie faktycznie jest określony jako posiadacz ziemski, to ja osobiście skłaniałbym się do posesora - ale równie dobrze mógł być dziedzicem.
Co do ksiąg grodzkich / ziemskich, to niestety skończyły one swój żywot wraz z I RP. Warto by było przewertować akty notarialne rejenta z tej okolicy. To zabór pruski - więc trudno mi polecić konkretnie inne rzeczy - nie moje rejony.
Pozdrawiam!
Tadek
krolas7

Dziękuję Panie Tadeuszu za odezwę.

Według spisu, z którego czerpałem informacje byli wypisani członkowie rodziny, a następnie w kolejnych rubrykach autor zaznaczał kim jest dana osoba (czy posiedziciel gruntu, dzierżawca, komornik lub służĄcy.) Przy nazwisku mojego pradziada zaznaczone zostało posiedziciel gruntu. w ZwiĄzku z tym skoro był właścicielem jakiejś ziemi to powinien widnieć w jakiejś księdze ziemskiej. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Dlatego pomyślałem, że ktoś z Państwa również poszukiwał przodków na ziemiach gostyńskich, bĄdź mógłby doradzić gdzie dalej szukać.
Tak jak pisałem wcześniej archiwa odpowiedziały, że nie posiadajĄ w księgach informacji o Janie Pawlickim z Krajewic.
Powoli rozkładam ręce.
pozdrawiam
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”