Momina, Św. Wojciecha, świętokrzyskie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Irmina_Chalupczak

Momina, Św. Wojciecha, świętokrzyskie
Dzień dobry!
Poszukuję akt metrykalnych z Mominy (woj. świętokrzyskie) sporządzonych przed 1898 rokiem.Czy takie akta istnieją? W zasobach internetowych nie znalazłam.
Poszukuję mojego przodka, Antoniego Banasika oraz jego rodzeństwa (ur. 1861 w Mominie), ślub wziął z Elżbietą Bąnasik z d. Jarosz lub Jaros.
Może Ktoś z Państwa coś wie?
Pozdrawiam serdecznie!
Irmina
Poszukuję akt metrykalnych z Mominy (woj. świętokrzyskie) sporządzonych przed 1898 rokiem.Czy takie akta istnieją? W zasobach internetowych nie znalazłam.
Poszukuję mojego przodka, Antoniego Banasika oraz jego rodzeństwa (ur. 1861 w Mominie), ślub wziął z Elżbietą Bąnasik z d. Jarosz lub Jaros.
Pozdrawiam serdecznie!
Irmina
- historyk1920

-
Irmina_Chalupczak

Księgi metrykalne parafia Św. Wojciecha, Momina, świętokrzys
Super, bardzo dziekuję!
Pozdrawiam serdecznie
Irmina Chałupczak
Irmina Chałupczak
- Kostkowski

Re: Księgi metrykalne parafia Św. Wojciecha, Momina, świętok
Antoni Banasik urodził się 16 maja 1862 roku w Broniszowicach pod numerem trzecim. Ochrzczony w dniu urodzenia. Ojciec Wojciech lat 60, matka Elżbieta Makowska lat 32. Świadkowie: Mateusz Makowski lat 28 i Kacper Portacha lat 40. Chrzestni: Mateusz Makowski i Katarzyna Kozłowa.Irmina_Chalupczak pisze:Dzień dobry!
Pozdrawiam serdecznie!
Irmina
Akt urodzenia 43. Księga z tym aktem dostępna tylko u księdza.
5.11.1882 w Mominie, akt małż. 26 Banasik Antoni lat 19 poślubił Rolecką Elżbietę lat 19.
Ostatnio zmieniony czw 22 gru 2022, 09:20 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Irmina_Chalupczak

Super, bardzo dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie
Irmina Chałupczak
Irmina Chałupczak
- Kostkowski

5.11.1882 w Mominie, akt małż. 26 Banasik Antoni lat 19 poślubił Rolecką Elżbietę lat 19.
A to zapewne akt zgonu brata Antoniego - Józefa z 1909r.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 9&to_date=
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 9&to_date=
Bożena
-
Irmina_Chalupczak

Wg Pana Władysława 5.11.1882 w Mominie, akt małż. 26 Banasik Antoni lat 19 poślubił Rolecką Elżbietę lat 19.
Ja znalazłam informację, że Antoni poślubił Elżbietę Jarosz. Wklejam link do informacji o urodzeniu dziecka, Akt 32:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
Wcześniej również widniało nazwisko Elżbieta Kateusz zamiast Jarosz, skąd taka niespójność?
Pozdrawiam, Irmina
Ja znalazłam informację, że Antoni poślubił Elżbietę Jarosz. Wklejam link do informacji o urodzeniu dziecka, Akt 32:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
Wcześniej również widniało nazwisko Elżbieta Kateusz zamiast Jarosz, skąd taka niespójność?
Pozdrawiam, Irmina
Pozdrawiam serdecznie
Irmina Chałupczak
Irmina Chałupczak
- Kostkowski

29.01.1873 w Mominie akt małż. 5, Banasik Józef lat 19, s. Wojciecha i Elżbiety z Makowskich rodziców już nieżyjących, ur. i zam. w Broniszowicach poślubił Jaros Mariannę lat 20, c. Ignacego już nieżyjącego i Józefy z Roleckich, ur. w Boksycach, zam. w Broniszowicach.
5.11.1882 w Mominie akt małż. 26, Banasik Antoni lat 19, s. Wojciecha i Elżbiety z Makowskich rodziców już nieżyjących, ur. i zam. w Broniszowicach poślubił Rolecką Elżbietę lat 19, c. Józefy Roleckiej, ur. w Boksycach, zam. w Broniszowicach
9.10.1861 w Mominie, akt małż. 15 Kateusz Józef lat 20, s. Tomasza i Magdaleny z Turów, ur. i zam. w Kosowicach poślubił Banasik Annę lat 18, c. Wojciecha Banasika i Tekli z Banasików, ur. i zam. w Broniszowicach.
5.11.1882 w Mominie akt małż. 26, Banasik Antoni lat 19, s. Wojciecha i Elżbiety z Makowskich rodziców już nieżyjących, ur. i zam. w Broniszowicach poślubił Rolecką Elżbietę lat 19, c. Józefy Roleckiej, ur. w Boksycach, zam. w Broniszowicach
9.10.1861 w Mominie, akt małż. 15 Kateusz Józef lat 20, s. Tomasza i Magdaleny z Turów, ur. i zam. w Kosowicach poślubił Banasik Annę lat 18, c. Wojciecha Banasika i Tekli z Banasików, ur. i zam. w Broniszowicach.
Nie, nie, nie! Nie według Pana Władysława, lecz według aktu małżeństwa nr 26 z roku 1882 zawartego w Mominie w dniu 5.11.1882, zapisanego w księdze małżeństw parafii Momina od roku 1881 do roku 1889, na odwrocie karty z numerem 19.Irmina_Chalupczak pisze:Wg Pana Władysława...
-
Irmina_Chalupczak

Oczywiście miałam na myśli, że według Pana reaserchu, a nie że Pan coś zmyśla ;-P
Domyślam się, że Elżbieta Rolecka była nieślubnym dzieckiem Józefy, stąd po jej ślubie, nazwisko "panieńskie" Elżbiety mogło się zmienić na Jarosz (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę). Do potwierdzenia pewnie akt ślubu Józefy warto odszukać.
Wojciech Banasik, który miał córkę Annę jak na razie mi nigdzie do drzewa nie pasuje. Chyba że to pierwsza żona Wojciecha, a potem ożenił się z Elżbietą Makowską.
Pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!
Domyślam się, że Elżbieta Rolecka była nieślubnym dzieckiem Józefy, stąd po jej ślubie, nazwisko "panieńskie" Elżbiety mogło się zmienić na Jarosz (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę). Do potwierdzenia pewnie akt ślubu Józefy warto odszukać.
Wojciech Banasik, który miał córkę Annę jak na razie mi nigdzie do drzewa nie pasuje. Chyba że to pierwsza żona Wojciecha, a potem ożenił się z Elżbietą Makowską.
Pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!
Pozdrawiam serdecznie
Irmina Chałupczak
Irmina Chałupczak
-
Chrzanowski_Stanisław

Myślę, że to wyjaśni powstałe zamieszanie:
Wojciech Banasik (ur.06.04.1807 Kosowice s.Jakub i Marianna), poślubił:
26.01.1829 Teklę Stępień zd.Bajak wdowę 27l
23.02.1852 Elżbietę Pradak zd.Makowska wdowę 23l
Józefa Zagraj (ur.24.02.1826 Boksycka c.Walenty Zagraj(od 1839 Rolecki) i Agnieszka Syta), poślubiła
02.10.1843 Ignacy Jarosiński (zm.20.06.1855) jako Józefa Zagraj c.Walenty i Agnieszka Sitek
10.11.1862 Józef Kateusz wdowiec 26l jako Józefa Jaros c.Walenty Rolecki i Agnieszka Syta
Józefa Zagraj (ur.24.02.1826 Boksycka c.Walenty Zagraj(od 1839 Rolecki) i Agnieszka Syta), poślubiła
02.10.1843 Ignacy Jarosiński (zm.20.06.1855) jako Józefa Zagraj c.Walenty i Agnieszka Sitek
10.11.1862 Józef Kateusz wdowiec 26l jako Józefa Jaros c.Walenty Rolecki i Agnieszka Syta
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
S.Chrzanowski
-
Irmina_Chalupczak

Czyli wychodziłoby na to, że:Chrzanowski_Stanisław pisze:Myślę, że to wyjaśni powstałe zamieszanie:
Józefa Zagraj (po zmianie nazwiska przez ojca-Józefa Rolecka) w 1843 wyszła za swojego 1 męża Ignacego Jarosińskiego (stąd jej nazwisko i córek zmienia się na Jaros). Ma z nim 2 córki, Elżbietę (poślubia Antoniego Banasika) i Mariannę (poślubiła Józefa Banasika). Po śmierci 1 męża wychodzi ponownie za mąż za Józefa Kateusza, stąd dodatkowe nazwisko panieńskie w aktach córki Elżbiety to również Kateusz.
Czy myślą Panowie, że to dobra interpretacja?
Pozdrawiam serdecznie
Irmina Chałupczak
Irmina Chałupczak
-
Chrzanowski_Stanisław

Mniej więcej o to chodzi. Jednak Ignacy pozostawił po sobie 4 dzieci - Paulina, Marianna, Anna i Antoni i oczywiście żonę Józefę zd.Zagaj vel Rolecka. Elżbieta ur.12.05.1862 nie jest córką Ignacego. Według aktu była dzieckiem nieślubnym Józefy, stąd nazwisko Rolecka nie Jaros/Jaroszyńska. Ślub Józefy wkrótce po jej urodzinach pozwala snuć różne domysły a wpisywanie jej nazwiska panieńskiego Kateusz to nic dziwnego.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
S.Chrzanowski
Wyczytałem w regulaminie, że nie mnożymy wątków, więc podpinam się pod istniejący 
Poszukuję aktu małżeństwa pradziadków, ale niestety nie wiem czy prababcia pochodziła z parafii Momina i czy tu zawierali związek małżeński. Niemniej jednak jest duże prawdopodobieństwo. Niestety w GenBazie akty małżeństwa zaczynają się od 1890 r., a wtedy pradziadkowie mieli już najstarszą (z odnalezionych) córkę Anielę (1890 r.), więc ślub był pewnie jak to bywało rok czy dwa przed (albo i nie, ale tonący ...). Do rzeczy:
Ignacy Karcz - data urodzenia nieznana z Marianną z domu Kucharską - data urodzenia nieznana.
Poszukuję aktu małżeństwa pradziadków, ale niestety nie wiem czy prababcia pochodziła z parafii Momina i czy tu zawierali związek małżeński. Niemniej jednak jest duże prawdopodobieństwo. Niestety w GenBazie akty małżeństwa zaczynają się od 1890 r., a wtedy pradziadkowie mieli już najstarszą (z odnalezionych) córkę Anielę (1890 r.), więc ślub był pewnie jak to bywało rok czy dwa przed (albo i nie, ale tonący ...). Do rzeczy:
Ignacy Karcz - data urodzenia nieznana z Marianną z domu Kucharską - data urodzenia nieznana.
Bazyl
-
Chrzanowski_Stanisław

Ten ślub był w par.Waśniów w 1889r.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
S.Chrzanowski