Zajączkowscy z Tyszkowców k. Horodenki

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Kornaś_Maciek

Sympatyk

Post autor: Kornaś_Maciek »

Dzień Dobry,

Chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa ma informacje dot. rodziny Zajączkowskich z Tyszkowców.
Zajączkowscy pod koniec XVIII w. byli określani jako szlachta, później w drugiej połowie XIX w., już jako chłopi.

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek Kornaś
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Maćku, może najpierw podaj, czym Ty dysponujesz, ponieważ chcemy uniknąć stwierdzeń typu - To już wiem.

Pozdrawiam

Robert
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Wiem niestety niewiele :(
Posiadam spis mieszkańców Tyszkowców z 1789 r. gdzie 99% osób ujętych w spisie to chłopi, natomiast Zajączkowscy jako szlachta, a dokładnie jako "szlachta którzy gotowymi pieniędzmi czynsz opłacają". W spisie zaznaczono 5 szlachciców o tym samym nazwisku, którzy zostali ujęci w osobnym miejscu spisu.
Później, (zachowane księgi metrykalne dopiero od 1856 r.) Zajączkowscy figurują już jako "agricola" i są skoligaceni wyłącznie z miejscowymi, którzy również są opisywani jako agricola. I tak, konsekwentnie do końca XIX w. Zajączkowscy określani są jako chłopi.
Niestety więcej informacji nie posiadam.

Pozdrawiam,
Maciek Kornaś
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

A to nie jest parafia Czernelica a potem Horodenka?
https://www.agad.gov.pl/inwentarze/KLwo301new.xml
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Tyszkowce były odrębną parafią greckokatolicką. Zajączkowscy również byli grekokatolikami.
Jeżeli chodzi o link to są to wpisy dla Tyszkowców tyle tylko że dla obrządku rzymskokatolickiego.

Maciek
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Udało mi się znaleźć taką informację o Zajączkowskich na ukraińskiej Wikipedii. Niestety bez źródła.

https://uk-m-wikipedia-org.translate.go ... _tr_pto=sc

Czyli pierwsi Zajączkowscy w Tyszkowcach to Teodor i jego żona Anna z Jaworskich. Ich synem jest Prokop (ur. w 1725 r. już w Tyszkowcach).

Bardzo szkoda że nie podano źródła tych informacji. Jeżeli chodzi natomiast o dalsze losy Zajączkowskich "po rozbiorach" to zgadzają się one z informacjami jakie podałem wcześniej.

Pozdrawiam,
Maciek Kornaś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”