Szukam informacji o siostrze zakonnej Gerardzie Ochman

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomaszewski_Slawek

Sympatyk

Post autor: Tomaszewski_Slawek »

Witam.Posiadam zapiski rodzinne,w których zawarta jest informacja o siostrze zakonnej Zgromadzenia Sióstr Serca Jezusowego.Benigna Ochman bo o niej mowa urodzona na Wołyniu w 1888r. przyjęła w zakonie imię Gerarda.Z zapisków wiem,ze zmarła w szpitalu Przemienienia w Warszawie 15.08.1924r. i została pochowana w grobie sióstr Zgromadzenia Serca Jezusowego na Powązkach.Czyniłem starania aby uzyskać informacje,gdzie jest taka kwatera na Powązkach?gdzie znajduje się siedziba Zgromadzenia?gdzie szukać aktu zgonu?--niczego się nie dowiedziałem.
Proszę o jakieś sugestie,będę wdzięczny.

-----------
Sławek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

czy próbowałeś kontaktować się z samym Zgromadzeniem?
Jak sądzę, chodzi o Zgromadzenie Najświętszego Serca Jezusa?
https://siostry-sc.pl/
Szpital p.w. Przemienienia Pańskiego to Szpital Praski, zatem akt zgonu powinien znajdować się w parafii św. Floriana.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Swego czasu otrzymałem od siostry archiwistki z tego Zgromadzenia kilkanaście osobowych informacji nt. różnych sióstr, a więc daty ich życia, daty wstąpienia do zgromadzenia i ślubów wieczystych oraz chyba miejsc pochówków. Niestety teraz nie mogę sprawdzić, bo są one rozrzucone w teczkach poszczególnych rodzin. Wiec nie pamiętam czy był jakiś wspólny grób na Powązkach, gdzie wiele zgromadzeń ma swoje mogiły zbiorowe. Trzeba pisać i pytać. Wyszukiwarka Powazek nie wykazuje takiej osoby, ale to grób zbiorowy, wiec różnie bywa.
Tomaszewski_Slawek

Sympatyk

Post autor: Tomaszewski_Slawek »

Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi.Wcześniejsze działania nic do sprawy nie wniosły.Natomiast obecne informacje napawają optymizmem.Jutro chwytam za telefon i działam.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Sławek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”