Łuck Spisy parafian

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Obuchowska_Jolanta

Łuck Spisy parafian

Post autor: Obuchowska_Jolanta »

Witam, bardzo proszę o pomoc jak uzyskać informację dot. Spisu parafian parafii Turzysk z 1910 r. który jest prawdopodobnie w archiwach w Łucku.
Poszukuję informacji o rodzinie Obuchowskich, którzy mieszkali w Wierzbicznie (par. Turzysk).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jolanta
HKCiszewska

Sympatyk
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: HKCiszewska »

Obuchowska_Jolanta

Łuck Spisy parafian

Dziękuję za link, niestety nie znalazłam tam żadnego zapisu odnośnie parafii Turzysk.
Czy listy pod tym linkiem zawierają całość materiału, który się zachował ze spisów?
Pozdrawiam.
Jolanta
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Łuck Spisy parafian

Post autor: Goś_Edmund »

Obuchowska_Jolanta pisze:Witam, bardzo proszę o pomoc jak uzyskać informację dot. Spisu parafian parafii Turzysk z 1910 r. który jest prawdopodobnie w archiwach w Łucku.
Poszukuję informacji o rodzinie Obuchowskich, którzy mieszkali w Wierzbicznie (par. Turzysk).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jolanta
Jest pewien problem. Wierzbiczno /Werbiczno/ nie było w parafii Turzysk (brak takowej wsi w wykazie miejscowości należących do tej parafii w 1938r. Natomiast takowa wieś jest w sąsiedztwie tzn. w parafii Kupiczów., która powstała w 1928r. z wydzielenia z parafii Kisielin. Sprawdziłem dostępne metryki parafii Kisielin (tomy ks. Żurka) i niestety nie natrafiłem na takowe nazwisko. Podaję natomiast link o wspomnianej wsi:
https://wolynskie.pl/miejsca-w/wierzbiczno-04.html
Edmund
krutkowski

Sympatyk

Post autor: krutkowski »

Spisy parafian dla parafii Turzysk za rok 1910 znajdują i się w archiwum w Łucku sygnatura fond 195 opis 1 sprawa 167. Można napisać do archiwum.
Obuchowska_Jolanta

Super, bardzo dziękuję za informację. Wiem, że Wierzbiczno od 1928 r. było w nowej parafii Kupiczów, natomiast wcześniej w parafii Turzysk, ponieważ odnalazłam jeden zapis z 1898 r.
Byłabym ogromnie wdzięczna za podpowiedź jak sformułować prośbę do Archiwum i na jaki adres pisać.
Pozdrawiam.
Jolanta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”