Łuck Spisy parafian
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Obuchowska_Jolanta
Łuck Spisy parafian
Witam, bardzo proszę o pomoc jak uzyskać informację dot. Spisu parafian parafii Turzysk z 1910 r. który jest prawdopodobnie w archiwach w Łucku.
Poszukuję informacji o rodzinie Obuchowskich, którzy mieszkali w Wierzbicznie (par. Turzysk).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jolanta
Poszukuję informacji o rodzinie Obuchowskich, którzy mieszkali w Wierzbicznie (par. Turzysk).
Jolanta
-
HKCiszewska

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Obuchowska_Jolanta
Łuck Spisy parafian
Dziękuję za link, niestety nie znalazłam tam żadnego zapisu odnośnie parafii Turzysk.
Czy listy pod tym linkiem zawierają całość materiału, który się zachował ze spisów?
Pozdrawiam.
Jolanta
Czy listy pod tym linkiem zawierają całość materiału, który się zachował ze spisów?
Pozdrawiam.
Jolanta
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Łuck Spisy parafian
Jest pewien problem. Wierzbiczno /Werbiczno/ nie było w parafii Turzysk (brak takowej wsi w wykazie miejscowości należących do tej parafii w 1938r. Natomiast takowa wieś jest w sąsiedztwie tzn. w parafii Kupiczów., która powstała w 1928r. z wydzielenia z parafii Kisielin. Sprawdziłem dostępne metryki parafii Kisielin (tomy ks. Żurka) i niestety nie natrafiłem na takowe nazwisko. Podaję natomiast link o wspomnianej wsi:Obuchowska_Jolanta pisze:Witam, bardzo proszę o pomoc jak uzyskać informację dot. Spisu parafian parafii Turzysk z 1910 r. który jest prawdopodobnie w archiwach w Łucku.
Jolanta
https://wolynskie.pl/miejsca-w/wierzbiczno-04.html
Edmund
-
krutkowski

Spisy parafian dla parafii Turzysk za rok 1910 znajdują i się w archiwum w Łucku sygnatura fond 195 opis 1 sprawa 167. Można napisać do archiwum.
-
Obuchowska_Jolanta
Super, bardzo dziękuję za informację. Wiem, że Wierzbiczno od 1928 r. było w nowej parafii Kupiczów, natomiast wcześniej w parafii Turzysk, ponieważ odnalazłam jeden zapis z 1898 r.
Byłabym ogromnie wdzięczna za podpowiedź jak sformułować prośbę do Archiwum i na jaki adres pisać.
Pozdrawiam.
Jolanta
Byłabym ogromnie wdzięczna za podpowiedź jak sformułować prośbę do Archiwum i na jaki adres pisać.
Pozdrawiam.
Jolanta