Fabryka Grudyńskiego w Warszawie - gdzie szukać informacji?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Basiewicz_Karol

Sympatyk

Fabryka Grudyńskiego w Warszawie - gdzie szukać informacji?

Post autor: Basiewicz_Karol »

Dzień dobry,

W życiorysie jednej z moich krewnych, który został spisany w końcu lat 60., pojawia się następujący fragment - "Gdy ukończyłam 13 lat wówczas zaczęłam pracować w Fabryce Grudyńskiego w Warszawie w charakterze pracownicy".

Cz ktoś wie gdzie znajdowała się ta fabryka i ewentualnie gdzie szukać informacji na jej temat?
Starałem się znaleźć cokolwiek na jej temat przez serwis polona.pl, ale bezskuteczne.

Dodam, że rzeczona krewna urodziła się w roku 1910, a więc 13 lat ukończyła w 1923 roku.

Pozdrawiam,
Karol
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

skoro w dostępnych księgach adresowych takie nazwisko nie występuje, myślę że może nazwisko właściciela fabryki zostało błędnie zapisane i chodzi o nazwisko podobnie brzmiące?
Grudziński? Gruczyński?
Proponuję poszukać w wyszukiwarce Ksiąg rejestrowych:
https://www.warszawa.ap.gov.pl/wyszukiw ... index.html

Pozdrawiam
Aneta
Basiewicz_Karol

Sympatyk

Post autor: Basiewicz_Karol »

Aneto, bardzo dziękuję za pomoc.
Po chwili poszukiwań za pomocą wyszukiwarki, do której link podesłałaś, wyskoczył rekord dot. zakładu - Pokrywanie Przedmiotów Metalami "Metalizator" Wacław Szewczykowski i Ska, którego właścicielem był W. Grudziński.
Lata istnienia firmy się zgadzają, także charakter tego przedsiębiorstwa - krewna określiła go bowiem jako "fabryka", więc nie może chodzić o sklep, mleczarnie, czy inny podobny zakład.
Być może chodzi o to miejsce, ale będę jeszcze szukał.

Pozdrawiam,
Karol
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Karolu,

jeśli znasz dalsze losy krewnej i np. znasz kolejne miejsca pracy, to przy zachowanych aktach dowolnego zakładu pracy można dowiedzieć się o innych, np. tych początkowych.
Wielokrotnie, uzyskując dokumentację pracowniczą moich krewnych (czy nawet z dokumentazji ZUS), dowiadywałam się o całej ścieżce zawodowej przodka czy kuzyna.
Wątek jest Ci na pewno znany:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”