Powstańcy Warszawscy zamieszkujący zachodnie ziemie Polski

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

Szperając za osobami z moim nazwiskiem dotarłam do kobietki działającej w stopniu kaprala o psudo Lucyna w sztabie udrupowania Jerzyki(uczestnikami której dzieciarnia wraz z nauczaniem przygotowującej do matury trudniła się działalnością typu "goniec/posłaniec/ roznoszenie poczty

Zdobyłam jej numer legitymacji wydawanej wprzez ZBoWiD ( odważna ta Ludwika aby się zdekonspirować.Zgloszrnia dokonała w Szczecinie o tam poświadczają na prosbę byłych dzieciaków z AK o ich uczestnictwie.
Skontaktowałam się z dziejszą organizacją w Szczecinie i oprócz wybuchu gniewu prezesa Kombatantów słyszanym przez telefon że pytam się o osoby posiadające legitymację przez ZBoWiD .
Po uspokojeniu rozmówcy powtarzając mu że AK tylko mieli taką spodobność aby być w końcu komnatami uzyskałam info że dokumenty wydawane przez ZBoWiD przekazali do archiwum bez podania nazwy.
Potem zapytałam o nią w Związku Powstanców Warszawskich- zdziwienie że taka osoba była

Jako załącznik wysłałam skan oświadczenia do legitymacji dla Sabiłły Zygmunta. Na wszystkich oświadczeniach dla AK dzieciarni w latach 80 są jej poświadczenia a tu zero info o niej w tym Związku mimo czytelnego podpisu i opisu w jakich latach dzieciak był Powstańcem.
Tu proszę wyobrazić sobie moje wielkie zdziwienie.
A teraz prośba
Jak dotrzeć do legitymacji Ludwiki Muraszko ps Lucyna nr ,5679/8z lub 4679/82 i korespondencji związanej ze ZBoWiD w celu otrzymania praw kombatanckich(,Ludwika była córka Kazimierza i Emilii Muraszków
Prośba/Sos
Tamara Muraszko
zerek28

Sympatyk

Post autor: zerek28 »

Proszę napisać lub zadzwonić do Urzędu Do Spraw Kombatantów i Osób Represjowanych ul.Wspolna2/4 00-926 Warszawa Mają tam dokumenty osob ,które należały do ZBOWid W Kołach najczęściej prezesi zmieniają się i może nawet nie wiedzą co mają .Nr.tel
222767777 Proszę tam zadzwonić powinni mieć tam dokumenty Wszelkie uprawnienia są zatwierdzane przez Warszawę .Bożena Nowak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”