Szperając za osobami z moim nazwiskiem dotarłam do kobietki działającej w stopniu kaprala o psudo Lucyna w sztabie udrupowania Jerzyki(uczestnikami której dzieciarnia wraz z nauczaniem przygotowującej do matury trudniła się działalnością typu "goniec/posłaniec/ roznoszenie poczty
Zdobyłam jej numer legitymacji wydawanej wprzez ZBoWiD ( odważna ta Ludwika aby się zdekonspirować.Zgloszrnia dokonała w Szczecinie o tam poświadczają na prosbę byłych dzieciaków z AK o ich uczestnictwie.
Skontaktowałam się z dziejszą organizacją w Szczecinie i oprócz wybuchu gniewu prezesa Kombatantów słyszanym przez telefon że pytam się o osoby posiadające legitymację przez ZBoWiD .
Po uspokojeniu rozmówcy powtarzając mu że AK tylko mieli taką spodobność aby być w końcu komnatami uzyskałam info że dokumenty wydawane przez ZBoWiD przekazali do archiwum bez podania nazwy.
Potem zapytałam o nią w Związku Powstanców Warszawskich- zdziwienie że taka osoba była
Jako załącznik wysłałam skan oświadczenia do legitymacji dla Sabiłły Zygmunta. Na wszystkich oświadczeniach dla AK dzieciarni w latach 80 są jej poświadczenia a tu zero info o niej w tym Związku mimo czytelnego podpisu i opisu w jakich latach dzieciak był Powstańcem.
Tu proszę wyobrazić sobie moje wielkie zdziwienie.
A teraz prośba
Jak dotrzeć do legitymacji Ludwiki Muraszko ps Lucyna nr ,5679/8z lub 4679/82 i korespondencji związanej ze ZBoWiD w celu otrzymania praw kombatanckich(,Ludwika była córka Kazimierza i Emilii Muraszków
Prośba/Sos
Tamara Muraszko
Powstańcy Warszawscy zamieszkujący zachodnie ziemie Polski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Muraszko_Tamara

Powstańcy Warszawscy zamieszkujący zachodnie ziemie Polski
Proszę napisać lub zadzwonić do Urzędu Do Spraw Kombatantów i Osób Represjowanych ul.Wspolna2/4 00-926 Warszawa Mają tam dokumenty osob ,które należały do ZBOWid W Kołach najczęściej prezesi zmieniają się i może nawet nie wiedzą co mają .Nr.tel
222767777 Proszę tam zadzwonić powinni mieć tam dokumenty Wszelkie uprawnienia są zatwierdzane przez Warszawę .Bożena Nowak
222767777 Proszę tam zadzwonić powinni mieć tam dokumenty Wszelkie uprawnienia są zatwierdzane przez Warszawę .Bożena Nowak