Chrzest neofitów

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rrado

Sympatyk

Chrzest neofitów

Post autor: rrado »

Witam prośba o podzielenie się doświadczeniem - czy neofici (konwertyci) z połowy XIX w. byli po prostu zapisywani w księdze urodzin stanu cywilnego w momencie chrztu, czy były prowadzone jakieś osobne rejestry ochrzczonych?
pozdrawiam radek
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Chrzest neofitów

Post autor: Maślanek_Joanna »

Wiele razy spotkałam chrzty neofitów wpisywane normalnie kolejno między chrztami dzieci; nigdy nie widziałam osobnego rejestru.
Pozdrawiam,
Joanna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Podzielę się taki doświadczeniem - warto szukać istniejących wątków.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
rrado

Sympatyk

Re: Chrzest neofitów

Maślanek_Joanna pisze:Wiele razy spotkałam chrzty neofitów wpisywane normalnie kolejno między chrztami dzieci; nigdy nie widziałam osobnego rejestru.
Pozdrawiam,
Joanna
Dziękuję. Ja właśnie nie widzę nawet tam gdzie wiem, że w jednym roku powinno być ich co najmniej kilku pozdrowienia
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

mam dwa takie przypadki - ojca i syna
Konstantynów 1844/15
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75
Konstantynów 1845/87

Pozdrawiam Irena
rrado

Sympatyk

Irena_Skuła pisze:mam dwa takie przypadki - ojca i syna
Konstantynów 1844/15
Konstantynów 1845/87

Pozdrawiam Irena
rozumiem dziękuję pozdrawiam radek
Mieczysław

Sympatyk

Post autor: Mieczysław »

Często spotkałem wpisy dot. urodzin dziecka z informacją dot. matki (rzadziej było o ojcu): matka z judaizmu, poprzednie imię wraz z nazwiskami rodziców.
Spotkałem również inf. z jakiej miejscowości pochodzili rodzice (bądź jedno z nich). Wydaje mi się, że jest to bardzo ważna informacja w zapisach przy poszukiwaniu przodków.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Metryki chrztu neofitów łatwe nie są. Przykładowo 6 grudnia 1843 w Sokołach miał miejsce chrzest czworga rodzeństwa . To akty 182 , 183, 184, 185. Można je znaleźć na Family search. Dla mnie zagadka jest dlaczego dzieci po obojgu rodzicach konwertytach otrzymują nazwisko po matce . Przywołam tu treść jednego z aktów 182.
………………………………………
Działo się w mieście Sokołach dnia szóstego grudnia tysiąc osiemset czterdziestego trzeciego roku o godzinie dwunastej w południe w obecności JW. Fryderyka Gostkowskiego lat czterdzieści liczącego dziedzica Dóbr Mazury Sędziego Pokoju Okręgu Tykocińskiego i JW. Szymona Grodzkiego lat pięćdziesiąt liczącego Dziedzica Dóbr Racibory Stare y byłego Sędziego Pokoju Okręgu Tykocińskiego Wojta Gminy Truskolasy, i wielu innych na Nabożeństwie zgromadzonych. Na mocy Upoważnienia Konsystorza Jeneralnego Augustowskiego z daty piątego lipca tysiąc osiemset trzydziestego osmego Roku Numero trzysta trzydzieści siedm w Seynach ochrzczonym został młodzieniec mniej więcej lat ośmnaście maiący, z Zydostwa nawrócony, syn niegdy Starozakonnego Nochyma Wolfowicza z przybranego Nazwiska Szczawinski, i sławetney Jozefaty Grudzińskiey dziś więcey około czterdziestu lata maiącey która w roku tysiąc ośmset osiemnastym w dniu dwudziestym marca w Kościele Kosowski w Dyecezyi Podlaskiej ochrzczona został . Powyższy młodzieniec na chrzcie Świętym w dniu dzisieyszym przez W Jmć(? przyp. mój) Xsiędza Franciszka Zakrzewskiego Regensa Seminaryum przełożonego zgromadzenia Xsieży Missyonarzy Proboszcza odbytym przybrał ymie Wojciech a nazwisko stosownie do Nazwiska Malki Grudziński, a rodzicami zaś chrzestnemi byli wspomniany JW Fryderyk Gostkowski żonaty i JW Maryanna Markowska wdowa . Akt ten stawaiacym przeczytany przez tychże podpisany został
………………………………………
Pozostałe akty różniły się jedynie personaliami ochrzczonych (imiona i wiek bowiem wszyscy przyjęli nazwisko Grudziński) oraz personaliami świadków bądź chrzestnych (wszyscy z lokalnej elity).
Mnie nurtuje pytanie dlaczego przyjmowali nazwisko po matce? Czy tylko dlatego że ojciec już nie żył ?
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Część neofitów przybierała nazwisko od miesiąca w którym byli ochrzczeni. Chrzest był w grudniu i akurat matka miała również na nazwisko Grudzińska więc się dobrze składało i konwertyta otrzymał nazwisko Grudziński.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

Również spotkałem takie przypadki, ochrzczona w lipcu Lipska, w styczniu Styczyńska, w sierpniu Sierpiński.

Henryk
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

potwierdzam, znam Styczyńskiego
pozdrawiam
BasiaS
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Do nazwisk przybieranych od nazw miesięcy dodałbym Czerwiński. Za Czerwińskiego z Grodzkich wyszła jedna z Jamiołkoszczanek (nota bene z rodziny wylegitymowanej przed Heroldią) . Ale daleki byłbym od uznawania tego za standard . W innych znanych mi przypadkach małżeństw z neofitami (neofitkami) były to nazwiska „niemiesięcznicowe” i bardzo popularne: Nowicka (już w latach 70 tych XVIII wieku) i Wyszyński; oba przypadki na Podlasiu. W Warszawie natomiast natrafiłem w moich kwerendach na dwa śluby. Jeden z Jamiołkowskch ożenił się z Fajgenbaum ( na chrzcie w guberni siedleckiej otrzymała dwa imiona Józefa Maria co w moich kwerendach było wyjątkiem), natomiast nazwisko drugiej to Kelter . W obu przypadkach były to nazwiska bodaj „odziedziczone”, używane już przez żydowskich przodków. Ale to był już przełom XIX i XX wieków.
Nazwisko Grudziński od nazwy miesiąca przyjąłbym bez zastanowienie gdyby nie to że matka przed laty na chrzcie już uzyskała nazwisko Grudzińska i to od niej, wydaje się, pochodziło nazwisko dzieci podczas gdy -jak zapisano- ojciec był zwany Szczawiński. Czy był przechrztą? Z aktów chrztu dzieci to jednoznacznie nie wynika niemniej nazwisko zdaje się to sugerować.
Skądinąd tajemnicą jest dlaczego ona, nominalna już chrześcijanka, z chrztem dzieci czekała lata (wiek dzieci na chrzcie to 18, 16, 14 i 10 lat ).
Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Może czekała aż ojciec dzieci umrze? :)
tutaj chyba to "niegdyś" wskazuje na to, że już nie żył...

Pozdrawiam
Ewa
Buzderewicz_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Buzderewicz_Tomasz »

Od 1850 roku na terenie Kongresówki obowiązywał urzędowy zakaz przyjmowania przez neofitów "polskich" nazwisk.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie "polskich nazwisk" a zakaz zmiany nazwiska podczas przejścia na na wyznanie chrześcijańskie, czyli (to już interpretacja) ujednolicenie z Rosją /cofnięcie przywileju. Dotychczas przyjęte pozostawały. Argument jak dziś prze meldunkach obowiązkowych " bożek ewidencji ludności":)
ogłoszenie 6/18 listopada 1850
decyzja Rządzącego Senatu z 28 lutego 1850 "na skutek Najwyżej zatwierdzonego zdania Rady Państwa"
Dziennik Praw nr 133 tom 43 (str 291-295)

ok. 100 lat później inne względy (choć kierunek inspiracji ten sam) i wektor przeciwny się realizował:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”