Prośba o pomoc przy wyjaśnieniu kwestii nazwiska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
MaciejZwolan
Witam Szanowne Forum!
Czy ktoś z Was jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie odnośnie poniższego dokumentu Nr 61 Majdan Ruszowski.
Otóż w innym dokumencie, który mówi o narodzinach mojego pradziadka pojawia się zarówno wspomniany niżej Feliks Zwolan, jak i Anastazja, ale z Pilipów. Jestem pewny, że chodzi o tę samą osobę, bo była ona matką zarówno mojego pradziadka, jak i owej Franciszki z poniższego dokumentu.
Zatem dlaczego poniżej może widnieć Anastazja z domu Błaszczuk, a w dokumencie z 1883 roku widnieje jako Anastazja z Pilipów?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Cieślak_Krystyna napisał:
Nr 61
Majdan Ruszowski
Tomasz Cybulski z Franciszką Zwolan
Działo się we wsi Łabuniach ósmego/dwudziestego pierwszego listopada tysiąc dziewięćset piątego roku o godzinie dziesiątej rano; oświadczam, że w obecności świadków Michała Zwolana, lat dwadzieścia pięć i Piotra Bamburskiego, lat czterdzieści, obu gospodarzy we wsi Majdanie Ruszowskmi zamieszkałych, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Tomaszem Cybulskim, trzydziestoletnim kawalerem, włościaninem pracującym zarobkowo, we wsi Majdanie Ruszowskim urodzonym i mieszkającym, synem nieżyjących Jana i Rozalii z domu Cwik małżonków Cybulskich – a Franciszką Zwolan, trzydziestoczteroletnią panną, włościanką urodzoną i mieszkającą we wsi Majdanie Ruszowskim w parafii Łabunie, córką żyjącego Feliksa i nieżyjącej Anastazji z domu Błaszczuk małżonków Zwolanów. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w łabuńskim kościele parafialnym w kolejne dni: dwudziestego trzeciego października/piątego listopada, trzydziestego października/dwunastego listopada i szóstego/dziewiętnastego listopada bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny obrzęd zawarcia małżeństwa celebrował ksiądz Józef Chojnacki, wikary tutejszej parafii. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz F. Abramowicz
Czy ktoś z Was jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie odnośnie poniższego dokumentu Nr 61 Majdan Ruszowski.
Otóż w innym dokumencie, który mówi o narodzinach mojego pradziadka pojawia się zarówno wspomniany niżej Feliks Zwolan, jak i Anastazja, ale z Pilipów. Jestem pewny, że chodzi o tę samą osobę, bo była ona matką zarówno mojego pradziadka, jak i owej Franciszki z poniższego dokumentu.
Zatem dlaczego poniżej może widnieć Anastazja z domu Błaszczuk, a w dokumencie z 1883 roku widnieje jako Anastazja z Pilipów?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Cieślak_Krystyna napisał:
Nr 61
Majdan Ruszowski
Tomasz Cybulski z Franciszką Zwolan
Działo się we wsi Łabuniach ósmego/dwudziestego pierwszego listopada tysiąc dziewięćset piątego roku o godzinie dziesiątej rano; oświadczam, że w obecności świadków Michała Zwolana, lat dwadzieścia pięć i Piotra Bamburskiego, lat czterdzieści, obu gospodarzy we wsi Majdanie Ruszowskmi zamieszkałych, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Tomaszem Cybulskim, trzydziestoletnim kawalerem, włościaninem pracującym zarobkowo, we wsi Majdanie Ruszowskim urodzonym i mieszkającym, synem nieżyjących Jana i Rozalii z domu Cwik małżonków Cybulskich – a Franciszką Zwolan, trzydziestoczteroletnią panną, włościanką urodzoną i mieszkającą we wsi Majdanie Ruszowskim w parafii Łabunie, córką żyjącego Feliksa i nieżyjącej Anastazji z domu Błaszczuk małżonków Zwolanów. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w łabuńskim kościele parafialnym w kolejne dni: dwudziestego trzeciego października/piątego listopada, trzydziestego października/dwunastego listopada i szóstego/dziewiętnastego listopada bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny obrzęd zawarcia małżeństwa celebrował ksiądz Józef Chojnacki, wikary tutejszej parafii. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz F. Abramowicz
-
stanley1980

Re: Prośba o pomoc przy wyjaśnieniu kwestii nazwiska
Prosta odpowiedź, to są dwie różne Anastazje...MaciejZwolan pisze:Zatem dlaczego poniżej może widnieć Anastazja z domu Błaszczuk, a w dokumencie z 1883 roku widnieje jako Anastazja z Pilipów?
Feliks Zwolan i Anastazja Błaszczuk biorą ślub w 1859 roku.
Feliks Zwolan i Anastazja Błaszczuk mieli co najmniej troje dzieci, sprawdziłem tylko lata 1870-79
1876 - Aniela
1874 - Marianna
1871 - Franciszka
akt 55/1871 Franciszka Zwolan córka Feliksa i Anastazji zd.Błaszczuk
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 064ced7b60
Anastazja umiera i Feliks w 1879 roku żeni się z Anastazją Pilip... uznawał chyba tylko Anastazje...
Rodzą im się:
1880 - Antoni
1881 - Michał
1883 - Józef
1885 - Kazimierz
1887 - Katarzyna
1891 - Agnieszka
1896 - Rozalia
1899 -Władysław
Gdzie ty widzisz chrzest Franciszki w 1883?
Ani śladu Franciszki od tej pary.
w roku 1883 nie rodzi się Franciszka Zwolan, tylko Józef Zwolan, akt 51/1883
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 83c17b8c69
w 1886 rodzi się Franciszek Zwolan, syn Feliksa i Anastazji Żur i to ciekawa sprawa...
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... d4adf81aa4
A o tym, że matką ww Franciszki była Anastazja de domo Błaszczuk to nie akt urodzenia syna Feliksa będzie świadczył, ale
jej (Franciszki ) akt urodzenia
akt małżeństwa rodziców w zestawieniu z aktem zgonu matki etc, ew. inne akty małżeństw Feliksa
roboczo - matka nie żyła (od kiedy?), a Michał (jak był spokrewniony?) i młodszy od nupturientki więcej nie wiedział
To zapis powiązany z ukazem tolerancyjnym (data zawarcia, wiek małżonków) czy naturalnym biegiem spraw (jest zwiększenie ASCków w 1905 ale nie eksplozja jakaś)?
A o tym, że matką ww Franciszki była Anastazja de domo Błaszczuk to nie akt urodzenia syna Feliksa będzie świadczył, ale
jej (Franciszki ) akt urodzenia
akt małżeństwa rodziców w zestawieniu z aktem zgonu matki etc, ew. inne akty małżeństw Feliksa
roboczo - matka nie żyła (od kiedy?), a Michał (jak był spokrewniony?) i młodszy od nupturientki więcej nie wiedział
To zapis powiązany z ukazem tolerancyjnym (data zawarcia, wiek małżonków) czy naturalnym biegiem spraw (jest zwiększenie ASCków w 1905 ale nie eksplozja jakaś)?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
MaciejZwolan
Ogromnie dziękuję. Powiedzieć, że jestem zaskoczony to jak nie powiedzieć nic.
W kwestii chrztu Franciszki to przepraszam, ale nie doprecyzowałem. Chodziło mi o rok urodzenia mojego pradziadka Józefa.
Mam tylko jeszcze jedno małe pytanie - w jaki sposób przeszukanie dokumentów zajęło Panom tak niewiele czasu? Ja 'kartkuję' skany godzinami żeby dotrzeć do czegokolwiek.
Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze!
W kwestii chrztu Franciszki to przepraszam, ale nie doprecyzowałem. Chodziło mi o rok urodzenia mojego pradziadka Józefa.
Mam tylko jeszcze jedno małe pytanie - w jaki sposób przeszukanie dokumentów zajęło Panom tak niewiele czasu? Ja 'kartkuję' skany godzinami żeby dotrzeć do czegokolwiek.
Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze!
-
MaciejZwolan
Przepraszam, ale skąd pewność o ślubie w roku 1859?
Przeszukałem Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Łabuniach z tego roku i lat sąsiednich, ale niestety nie znalazłem żadnych informacji na temat ślubu Feliksa Zwolana.
Czy mógłbym prosić o podesłanie linku do dokumentu?
Pozdrawiam!
Prosta odpowiedź, to są dwie różne Anastazje...
Feliks Zwolan i Anastazja Błaszczuk mieli co najmniej troje dzieci, sprawdziłem tylko lata 1870-79
1876 - Aniela
1874 - Marianna
1871 - Franciszka
Anastazja umiera i Feliks w 1879 roku żeni się z Anastazją Pilip... uznawał chyba tylko Anastazje...
Rodzą im się:
1880 - Antoni
1881 - Michał
1883 - Józef
1885 - Kazimierz
1887 - Katarzyna
1891 - Agnieszka
1896 - Rozalia
1899 -Władysław
w 1886 rodzi się Franciszek Zwolan, syn Feliksa i Anastazji Żur i to ciekawa sprawa...[/quote]
Przeszukałem Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Łabuniach z tego roku i lat sąsiednich, ale niestety nie znalazłem żadnych informacji na temat ślubu Feliksa Zwolana.
Czy mógłbym prosić o podesłanie linku do dokumentu?
Pozdrawiam!
Prosta odpowiedź, to są dwie różne Anastazje...
1876 - Aniela
1874 - Marianna
1871 - Franciszka
Rodzą im się:
1880 - Antoni
1881 - Michał
1883 - Józef
1885 - Kazimierz
1887 - Katarzyna
1891 - Agnieszka
1896 - Rozalia
1899 -Władysław
w 1886 rodzi się Franciszek Zwolan, syn Feliksa i Anastazji Żur i to ciekawa sprawa...[/quote]
nie wiem, czy znasz stronę lubgens.eu, tam są indeksy ksiąg, czasami tez są dołączone linki, ślub Feliksa z Anastazją Błaszczuk jest w parafii Krasnobród.
Pytasz dlaczego tak szybko, bo właśnie korzystamy z tych indeksów, a jeżeli ich nie ma to trzeba wiedzieć, że zazwyczaj na końcu każdej księgi są sumariusze czyli spisy alfabetyczne U M i Zgonów dla każdego rocznika.
Pytasz dlaczego tak szybko, bo właśnie korzystamy z tych indeksów, a jeżeli ich nie ma to trzeba wiedzieć, że zazwyczaj na końcu każdej księgi są sumariusze czyli spisy alfabetyczne U M i Zgonów dla każdego rocznika.
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
A mamy akt zgonu Anastazji nr 1 i akt ślubu Feliksa z Anastazją nr 2? Gdzie link?stanley1980 pisze:Prosta odpowiedź, to są dwie różne Anastazje...MaciejZwolan pisze:Zatem dlaczego poniżej może widnieć Anastazja z domu Błaszczuk, a w dokumencie z 1883 roku widnieje jako Anastazja z Pilipów?
1876 - Aniela
1874 - Marianna
1871 - Franciszka
Rodzą im się:
1880 - Antoni
1881 - Michał
1883 - Józef
1885 - Kazimierz
1887 - Katarzyna
1891 - Agnieszka
1896 - Rozalia
1899 -Władysław
w 1886 rodzi się Franciszek Zwolan, syn Feliksa i Anastazji Żur i to ciekawa sprawa...
-
stanley1980

Owszem, mamy ten akt zgonu i akt ślubu.EWAFRA pisze:A mamy akt zgonu Anastazji nr 1 i akt ślubu Feliksa z Anastazją nr 2? Gdzie link?
Doświadczony genealog łatwo je odnajdzie.
No dobrze... trochę pomogę...
Parafia Łabunie:
zgon akt 54/1979
ślub 38/1879
Link do skanów z parafii łatwo znaleźć na szwa i fs.
Jeśli koleżanka EWAFRA nie chce szukać, bo to nie jest jej parafia - to podam te linki, chociaż to też nie jest moja parafia...
edit:
i tutaj wychodzi błąd przy chrzcie Franciszka w 1886, gdzie zamiast matki podano nazwisko babci - Żur...
Zwolak
I to nie wszystko:stanley1980 pisze:Anastazja umiera i Feliks w 1879 roku żeni się z Anastazją Pilip... uznawał chyba tylko Anastazje...
Rodzą im się:
1880 - Antoni
1881 - Michał
1883 - Józef
1885 - Kazimierz
1887 - Katarzyna
1891 - Agnieszka
1896 - Rozalia
1899 -Władysław
w 1886 rodzi się Franciszek Zwolan, syn Feliksa i Anastazji Żur
1889 - Karolina
1894 - Wojciech
Jedno błędnie zapisane przez księdza, drugie błędnie zindeksowane jako Zwolak. Warto w wyszukiwarkę wpisywać niepełne nazwiska z uwzględnieniem uwag.
Jest jeszcze Stefania ur. 1901.