Dziwna zmiana nazwiska

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arcadiom36

Sympatyk

Dziwna zmiana nazwiska

Post autor: Arcadiom36 »

Witam :)
Potrzebna mi mała pomoc.
Mianowicie, zacząłem coraz głębiej kopać w genealogii mojej narzeczonej i dotarłem najdalej do Osób Krzysztof Krysiak i Marianna Ziawiona (Ślub raczej przed 1763 rokiem). Do tej pory znalazłem ich trzech synów ale teraz możliwe że czwarty tylko u niego mam adnotacje że Franciszek Krysiak zmarł w Strzebieszewie ale jest że (Inne Mielcarek) i w akcie jego zgonu jest informacja "Syn Krzysztofa i Marianny Krysiaków czyli Mielczarków"
Czy możliwe że zmienili nazwisko ? czy to mogło wiązać się z jakimś zawodem?
Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co to może znaczyć, chociaż możliwe że nigdy nie uda się dowiedzieć.

Pozdrawiam
Arek
janusz59

Sympatyk

Dziwna zmiana nazwiska

Post autor: janusz59 »

Mielcarz to bardzo popularny wówczas zawód , bo w każdej wsi wytwarzano piwo, a mielcarz przygotowywał słód . Mielcarek lub Mielczarek to syn mielcarza lub sam mielcarz, gdy był młody. Jako, że mielcarza wszyscy znali , to oprócz po nazwisku odimiennym(Krysiak czyli syn Krysia tj. Krzysztofa lub Krystiana) wołali go też według zawodu.

Pozdrawiam
Janusz
Arcadiom36

Sympatyk

Dziwna zmiana nazwiska

Post autor: Arcadiom36 »

Oo dziękuję:) to już co nieco wyjaśnią. Ale jak to zawsze jest. Jedna zagadka rozwiązana inna dalej się przejawia. Fa sama rodzina w niektórych dokumentach ma wymiennie raz Krysiak a raz kulka. No. W akcie urodzenia syna Urbana Krysiak. Jest opis że Urban Krysiak pokazał dziecię imieniem Wojciech. A na ostatniej stronie tej księgi gdzie spisują wszystkich urodzonych w danym roku, jest Wojciech Syn Urbana i Marianny Kulkow. Tak samo ślub z drugą żona Urbana jest Urban Kulka ale jak jego druga żona umiera to już ma nazwisko Krysiak. I tego nie rozumiem.

Pozdrawiam
AREK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”