Imię Jakub i Józef po łacinie ...

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Ola.Wójcik

Post autor: Ola.Wójcik »

Od czasu budowy drzewa genealogicznego korzystam z geneteki, spotykam się jednak kolejny raz z tym że imiona Jakub i Józef są pisane zamiennie. Raz mój pradziad to Jakub raz Józef... Zajrzałam w oryginalne akta (na skanotece lub w archiwum państwowym) i jak byk po łacinie pisze Josephi a na stronie pisze mój dziadek jako ojciec pana młodego ( tj swojego syna) miał na imię Jakub, a już jak patrze na metrykę małżeństwa mojego dziadka z babcią to pisze Józef. Czy ktoś z was też spotkał się z podobną sytuacją? Czy ja nie rozumiem czegoś i tak jak dawniej na Wojciecha pisano Adalbertus lub Albertus, tak tutaj na Jakuba tez pisali Josephi i to było zamienne czy jednak to jakiś błąd?
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Andrzej75 »

Jeśli w akcie jest Josephus, a w indeksie Geneteki Jakub, to znaczy, że jest to pomyłka osoby indeksującej.
Jakub a Józef to kompletnie różne imiona.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Nie spotkałam się z tym, żeby Jakub i Józef były stosowane zamienniem to dwa różne imiona., a w mojej rodzinie każdy Jakub miał syna Józefa i na odwrót. Zamiennie używano Szczepan/Stefan-z tym się spotkałam w różnych parafiach, oraz wersja polska/łacińska/rosyjska.
Katarzyna W.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"..czy to jakiś błąd?"

Jeśli geneteki nie używasz jako bazy indeksów, czyli do odnalezienia dokumentu, a spisujesz dane - to jak najbardziej jest to błąd. Gruby.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
WegierskiPiotr

Sympatyk

Post autor: WegierskiPiotr »

"..a może" ? Józef Jakub (dwóch imion). w "zależności' od sytuacji, podawał imię takie jakie chciał.
pozdrawiam Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”