Dziwny numer metryki

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bartek.bartek

Sympatyk

Dziwny numer metryki

Post autor: bartek.bartek »

Witam!

Mam problem z odnalezieniem jednej metryki. W poznan-project znalazłem związek Ignacego Rępińskiego oraz Urszuli Mrowczyńskiej z informacją o metryce ślubnej: Parafia katolicka Pyzdry, wpis 6a / 1834. Księga ta jest dostępna w formie zeskanowanej: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... spol/21997
ale nie widzę w niej nigdzie wpisu 6a. Nie spotkałem się ponadto jeszcze z dopiskiem literowym w numerze konkretnych metryk. Czy ktoś wie, jak to rozumieć i znaleźć?

Z góry dziękuję za pomoc
Bartek
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Dziwny numer metryki

Post autor: Sidor »

Być może osoba ta została dopisana później i nadano taki numer, bo już kolejne były przypisane? Często widywałam dodatkowe kartki z danymi takich osób. Czasem też dopisywano je na końcu roku.
Pozdrawiam
Ula
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Możliwe, że jest błąd i akt znajduje się w księdze parafialnej, a nie stanu cywilnego.
Łukasz
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Były oryginały zostawione w parafiach i duplikaty dla archiwum . Jedni indeksują z oryginałów , drudzy z duplikatów . Zasadniczo te księgi są identyczne , ale w praktyce są jakieś przekłamania wynikające z przepisywania.

Literki a są dopisywane przez indeksujących w przypadku, gdy w danym roczniku są dwa akty o tym samym numerze. Ostatnio miałem tak, że po numerze 5 były numery 4,5,6 itd.. Ten numer 5 był napisany podobnie do 3 i stąd zapewne pomyłka. Wtedy te dodatkowe akty 4 i 5 dostały literkę a.
Myślę, że w tym przypadku w tej księdze , która była podstawą indeksacji dopisano pominięty akt za numerem 6 (wg chronologii).

Pozdrawiam
Janusz
bartek.bartek

Sympatyk

Post autor: bartek.bartek »

Dziękuję za podpowiedzi. Przejrzałem całą księgę tego rocznika i niestety nic nie udało mi się znaleźć...
Bartek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Podejrzewam, że przejrzałeś skany z mikrofilmów nie księgę.
Może to błąd w indeksach, ale może informacja prawdziwa i bardzo precyzyjna.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”