Józef Kaczmarek i Marianna Rucińska

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Dzień dobry.
Mając trochę wolnego czasu postanowiłem "rozgrzebać" część rodziny, która trochę się przede mną ukrywa 😉
Mamy rok 1815, w Parafii Orle na ślubnym kobiercu staje Józef Kaczmarek i Marianna Rucińska.
Poniżej wkleję link do aktu małżeństwa ale najpierw przepiszę to co sam odczytałem bo nie mam pewności czy czegoś źle nie interpretuje.
(...)Stawił się Józef Kaczmarek liczący lat podłóg złożonej Metryki wyjętej z ksiąg kościoła Parafialnego Bytońskiego 26 przy rodzicach dotąd zostający w abstencyi onychże to jest Jakuba Kaczmarka w Osieku Małym zamieszkałego. Stawiła się także Marianna Rucińska z pierwszego zaś małżonka Brózka(?) wdowa zamieszkała w Orlu dowodząc metrykę wyjętą z ksiąg kościoła parafialnego Mąkoszyńskiego iż skończyła lat 26(...)
Akt w przytomności Wincentego Mikołajczaka liczącego lat trzydzieści dwa zamieszkałego w Noci a brata wstępującego w stan małżeński tudzież Szymona Rucińskiego liczącego lat trzydzieści dwa(?) a Hoyca(?) wstępującej w stan małżeński Marianny"
I teraz tak, Szukam owego Jakuba, ojca Józefa oraz Wincentego- Brata Józefa i rodziców Marianny. Szukałem pierwszego ślubu Marianny ale coś chyba albo przeoczyłem albo nie widzę. No i ten hoyciec- jeśli to słowo oznacza ojca to chyba coś jest pokręcone z wiekiem.
Link do aktu

https://zapodaj.net/99999eb5eac0a.jpg.html

Macie jakieś pomysły jak to ugryźć?
Pozdrawiam,
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Szymon to stryj Marianny ;)
Pozdrawiam.
Elża
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Aaa czyli nie ojciec a brat ojca ;) Dzięki! to trochę wyjaśnia.
Pozdrawiam,
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”