Szukam informacji o dziadkach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

muum1

Post autor: muum1 »

Witam, trafiłem na tę stronę szukając informacji o moich dziadkach i chciałbym prosić o pomoc.
Poszukuję informacji o mojej babci Elsie (Elisabeth) Münch ur. 14.8.1920 w Gorzycach-Gorzyczkach, pow. wodzisławski, Śląsk, Polska i jej rodzicach Carl Wilhelm Münch
Urodzony 12 lipca 1875 r
Jarocin-Mieszków, Powiat Jarocin, Wielkopolskie, Polska i jego żona Maria Elisabeth Münch ur. 23 września 1885
Cybinka, Powiat Słubicki, Lubuska, Polska.

Jedyne, co udało mi się dotychczas znaleźć, to: wypis z księgi urodzeń mojej babci w Gorzycach i wypis z księgi urodzeń mojego pradziadka z archiwum w Kaliszu oraz ich akt ślubu.
Niestety, nie udało mi się nic o nich znaleźć ani w archiwach w Katowicach, Bialsku Białej, ani w biurze w Gorzycach.
Chciałabym wiedzieć, gdzie moja babcia mogła chodzić do szkoły i czy mogę też uzyskać informacje, czy miały obywatelstwo polskie, czy też były obywatelami Niemiec.
Dzięki za wszystkie sugestie
Marcin Münch
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Czy miały obywatelstwo polskie, czy też były obywatelami Niemiec."
w jakim okresie?

"gdzie moja babcia mogła chodzić do szkoły?"
zapewne początkowo blisko miejsca zamieszkania

Może coś cieakwego w
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/132080
lub
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/132079
znajdziesz..

ale na początek warto (z przekazów rodzinnych?) ustalić o miejscach zamieszkania
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
muum1

Dziękuję za szybką odpowiedź, interesuje mnie okres 1920 - 1945, a co do szkoły, do której mogła chodzić moja babcia, to jest trochę problem, bo chociaż w Gorzycach mieli dom i pole, dali nam informację w urzędzie gminy, że nigdy nie mieli stałego pobytu na terenie wsi. A według informacji rodzinnych babcia chodziła do niemieckiej szkoły. Około 1926 (7) - 1933 (4). Ale jutro jadę do archiwum w Raciborzu, więc może się czegoś dowiem.
Dziękuję Martin
Just1978

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Just1978 »

W Deklaracji o przyjaźni z USA z roku 1926 są podpisy Friedy Munchówny i Edyty Munchówny uczennic szkoły powszechnej w Gorzycach https://polska1926.pl/karty/3192, nie wiem jaki byłby stopień pokrewieństwa ale prawdopodobnie do tej szkoły mogła również uczęszczać Elsie.
Justyna
muum1

Dzięki za info, to super, bo to starsze siostry mojej babci. Prawdopodobnie też tam się uczyła.
Bardzo dziękuję, to pierwsza istotna informacja jaką udało mi się uzyskać.
Niestety, mimo 4 godzinnych poszukiwań, w archiwum w Raciborzu nic nie znalazłem.
Martin
muum1

Witam, spróbuję odświeżyć temat, w ciągu roku udało mi się znaleźć w archiwum w Raciborzu informację, że moi przodkowie byli wpisani na Volkslistę, jednak archiwista nie był w stanie mi podpowiedzieć gdzie przechowywane są Volkslisty mieszkańców Gorzyc . Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mogę je znaleźć?
bardzo dziękuje za pomoc

Martin
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Jeżeli ktoś został wpisany na Volkslistę , to musiał wcześniej być obywatelem polskim. Nie wpisywano na Volkslistę obywateli niemieckich.
To odpowiedź na dylemat , jakie mieli obywatelstwo.

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”