Lewandowski/Harenda, Chełmce pow. inowrocławski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

HadrianIV

Sympatyk

Lewandowski/Harenda, Chełmce pow. inowrocławski

Post autor: HadrianIV »

Witam!

Poszukuję przodków Franciszka Lewandowskiego, który urodził się 22 września 1842 roku w Rusinowie, parafia Chełmce (https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=737253)
Jego rodzicami byli Józef Lewandowski i Agnieszka Harenda.
Zakładam, że jego matka to ta sama Agnieszka Lewandowska, która zmarła 21 sierpnia 1852 roku w parafii Bytoń, tej samej, w której później ożenił się jej syn Franciszek - w jego akcie ślubu w 1864 roku w Bytoniu matka jest odnotowana jako zmarła. Jeśli ten zapis śmierci to ona, to urodziła się w Gocanowie w parafii Chełmce około 1820 roku.

Już miesiąc po jej śmierci, we wrześniu 1852 roku, w Bytoniu (Akt Nr 7) żeni się Józef Lewandowski, wdowiec po Agnieszce. Zakładam, że jest to poszukiwany przeze mnie Józef Lewandowski. Rok później ten sam Józef Lewandowski ponownie zostaje wdowcem i ponownie wychodzi za mąż (Byton 1853/Akt Nr. 21). Tym razem odnotowani są jego rodzice. Podobno jest synem Izydora Lewandowskiego i Magdaleny. Urodził się około 1808-1810 roku w Mogilnie, według tego zapisu.

Sprawdziłem małżeństwa w Chełmcach od 1833 do 1842 roku, ale nigdy nie znalazłem ich małżeństwa, co jest dziwne, ponieważ założyłbym, że prawdopodobnie pobrali się w miejscu, z którego pochodziła panna młoda. To może mieć sens, ponieważ nie znalazłem również narodzin Agnieszki w parafii Chełmce (sprawdzałem od 1817 do 1824, a Geneteka ma indeksy również od 1810).
Nie znalazłem też Józefa Lewandowskiego (ani żadnej wzmianki o Izydorze Lewandowskim) urodzonego około 1809 roku w Mogilnie; tam też sprawdzałem bezskutecznie kilka lat przed i po 1809 roku.
W indeksie Geneteka jest jedna para Izydor Lewandowski i Małgorzata, którzy mają jedno dziecko w parafii Chełmce w 1812 roku. To mogą być oni, ale na razie nie mam jak tego stwierdzić. Księgi urodzeń dla Chełmc w latach 1802-1810 w ogóle nie ma na FS ani SwA niestety.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomoc w ogóle!
Dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

Pozdrawiam,
Hadrian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”