Miedukszta rok 1900 jak nie par. Olita, to jaka?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Od nieznajomej osoby (historyk z rejonu Karelii w Rosji) otrzymałam informację o pierwszym dyrektorze szkoły wybudowanej w miejscowości Soroki w okolicy Biełomorska. Według niego nazywał sie Władysław Piotrowicz Kulwic i pochodził z terenów obecnej Białorusi.
Ale uzupełnił swoją informację, opartą na zapisach z archiwum ofiar terroru Karelii, że Władysław urodził sie w Miedukszcie 27-01-1900r.
Wydało mi sie to o tyle dziwne, że Miedukszta, to nie Białoruś, a Litwa i należy do parafii w Olicie.
A w parafii w Olicie w latach 1898-1902 nie został ochrzczony żaden Władysław o zbliżonym nazwisku. Zaczęłam sie zastanawiać czy przypadkiem nie chodzi o jakąś inną Mieduksztę, ale nie znalazłam, a ta Olicka by pasowała, bo tam mieszkali Kulwiecie, którzy mogli byc zapisani jako Kulwic.
Gdyby przypadkiem ten Władysław był z tej rodziny, to w tamtym okresie żył chyba w Miedukszcie lub okolicy Piotr, pasujący wiekiem na ojca Władysława, ale niestety nie mam jego ślubu, ani żadnych dzieci.
Ostatni spis, w którym ten Piotr występuje to rok 1886 i Piotr ma lat 16. Później juz go nie ma. To ciekawe gdzie sie podział?

No i mam problem.

Pierwszy - czy to na pewno chodzi o Kulwiecia? Stawiam, że tak, bo jakby za duża zbieżność. I nazwisko, i ta Miedukszta. Skąd w tej Karelii wzieliby takie połączenie, które pasuje.

Drugi - gdzie go szukać jak nie w Olicie. W jakich pobliskich parafiach. Zaglądałam do Puni, ale nie znalazłam. I jakoś nie mogę zgadnąć gdzie tu by jeszcze szukać!?
Jak myślicie, jakie parafie mogłyby wchodzić w grę? Może ktoś ma przodków z Miedukszty, ale chrzczonych gdzieś w pobliżu?
A może w ogóle jest jakieś inne rozwiązanie, tylko ja nie umiem na nie wpaść!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Najbliższa Olity parafia to Oława. Potem Niemonajcie. Ale może urodził się po drugiej stronie Niemna, a więc już w KP?
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"..jak nie... to jaka?"
nierzymskokatolicka?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

No niby może masz rację Włodku, ale w zasadzie (tak mniej więcej 99,5%) Kulwieciów było chrzczonych w parafiach katolickich. I akurat ten jeden byłby ochrzczony w innej!? Może, ale prawdopodobieństwo niewielkie.

A Oławę muszę sprawdzić i Niemonajcie też. Może akurat!?
Po drugiej stronie Niemna, też możliwe, ale nie w Olicie, bo tę sprawdziłam. I nic.

Okropnie mnie męczy ten człowiek. I ze względu na tragiczny los, i ze względu na zagubioną pamięć o nim. Zamordowany jako "wróg ludu", rozstrzelany na "Uroczyszczu Sandarmoch" w Miedwieżogorsku, Pozostawił żonę i dwie córki, które nawet nie poznały jego losu po aresztowaniu.
Jakoś tak chciałabym go przywrócić do pamięci i skontaktować się z jego wnukiemi, który bezskutecznie szuka jakichkolwiek po nim śladów.

A ja nawet nie jestem pewna mój on, czy nie mój!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”