Bardzo słaba jakość materiałów z AP Łódź

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marek_

Sympatyk

Post autor: Marek_ »

Witam serdecznie
z różnymi archiwami współpracuję już od kilku lat. Zlecam kwerendy, ładnie za nie płacę i otrzymuję ślicznie poskanowane materiały.
Dziś otrzymałem płytę CD z AP Łódź [w zamian za parę stówek], a tam tiffy o żenującej wręcz jakości - skany mielonych wielokrotnie mikrofilmów ... Niby czytlene, ale ...
Jest szansa na jakąś reklamacje ? Macie z tym jakieś doświadczenia ?

pozdrawiam
Marek
105mak

Sympatyk

Post autor: 105mak »

WITAM i proszę o pomoc w jakim archiwum są akta z par.STARA RAWA p.w.św APOSTOŁÓW SZYMONA i PUSZCZA MARIAŃSKA p.w. św.MICHAŁA ARCHANIOŁA OLIWIA.
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Ja też ostatnio dostałem kilka kserokopii chyba z mikrofilmów, bo fatalnej jakości. Ale nie próbowałem jeszcze reklamować.
Pozdrawiam
Krzysztof
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Mam takie same doświadczenia z AP Łódź. Wynika to niestety z tego, że skanują na ogół mikrofilmy (często okrutnie zajechane), a nie karty z ksiąg metrykalnych, choć mają do nich dostęp.
Zamówiłem niedawno nową partię kilkudziesięciu skanów (za kilkaset złotych) i jeśli będę miał zbyt duże problemy z odczytaniem tekstu, to wtedy chyba poproszę ponownie o skany z ksiąg. Czy ktoś już kiedyś zwracał się do nich z podobna prośbą?
Pozdrawiam,
Michał
Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 218753&z=6
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Niestety ponoć z polecenia dyrektora AP Łódź to co mają na mikrofilmach to z nich skanują. Czy mozna reklamować,chyba nie bo taką maj procedurę. Ja przy zamówieniu zażądałem barwnych skanów z dokumentu zobowiązując sie do wyższej ceny. I rzeczywiście jakość i cena była wyższa - ale na tych skanach przodków mi zależało.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Marek_

Sympatyk

Post autor: Marek_ »

bardzo dziękuję za odpowiedzi... zareklamuję na pewno bo to akty przodków w linii prostej.
Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”