Mój pradziadek ze strony taty Piotr Wolny (zapisywany wtedy jako Wollny) ożenił się z Martą Sitek ( zapisywaną jako Martha Schittek ) i 30 kwietnia 1911 przyszedł na świat w Piekarach Śląskich, a konkretnie na Szarleju, mój dziadek Florian Filip Wolny.
Marta i Piotr przez jakiś czas byli małżeństwem, potem Marta zmarła (?), a pradziadek miał kilka innych żon, z czego tylko dwie urodziły dzieci. Prawdopodobnie zmarł w Tułach na Opolszczyźnie w latach 50-tych.
I to w sumie wszystko, co wiem o pradziadku, oprócz tego, że przez jakiś czas część rodziny mieszkała w Kaletach.
Przeszukując Genotekę natrafiłem na akt zgonu Marty Sitek Wolny zmarłej w 1922 w Kaletach, na Jędrysku. Przypadkowa zbieżność nazwisk? Możliwe. A jednak może warto spróbować. Jak się upewnić, że zmarła Marta Sitek Wolny jest tą Martą Wolny, o którą mi chodzi? Załóżmy, że dostanę akt zgonu, z którego będzie wynikać, że jej mężem był Piotr. To chyba ciągle za mało?
Czy istnieje jakaś inna możliwość upewnienia się? Niestety nie znam żadnych więcej dat, znam imiona dzieci pradziadka, ale nie mam kontaktu z tą częścią rodziny.
Czy bazując na dacie urodzenia syna ( jednego z kilku, nawet nie wiem, czy pierworodnego) jestem w stanie dotrzeć do innych aktów związanych z pradziadkiem, prababcią, bądź ich dziećmi? Wydaje mi się, że to niestety za mało. Ale kończą mi się pomysły, jak szukać, żeby zdobyć więcej informacji o tej gałęzi rodziny. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc.
Udało mi się dotrzeć jedynie do aktu urodzenia dziadka Floriana, z którego wyczytałem, że dziadek miał na drugie imię Filip, a jego ojciec był hydraulikiem.