Jak się upewnić, że osoba była prababcią

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

GrzegorzWolny

Sympatyk

Jak się upewnić, że osoba była prababcią

Post autor: GrzegorzWolny »

Dzień dobry :)

Mój pradziadek ze strony taty Piotr Wolny (zapisywany wtedy jako Wollny) ożenił się z Martą Sitek ( zapisywaną jako Martha Schittek ) i 30 kwietnia 1911 przyszedł na świat w Piekarach Śląskich, a konkretnie na Szarleju, mój dziadek Florian Filip Wolny.
Marta i Piotr przez jakiś czas byli małżeństwem, potem Marta zmarła (?), a pradziadek miał kilka innych żon, z czego tylko dwie urodziły dzieci. Prawdopodobnie zmarł w Tułach na Opolszczyźnie w latach 50-tych.
I to w sumie wszystko, co wiem o pradziadku, oprócz tego, że przez jakiś czas część rodziny mieszkała w Kaletach.

Przeszukując Genotekę natrafiłem na akt zgonu Marty Sitek Wolny zmarłej w 1922 w Kaletach, na Jędrysku. Przypadkowa zbieżność nazwisk? Możliwe. A jednak może warto spróbować. Jak się upewnić, że zmarła Marta Sitek Wolny jest tą Martą Wolny, o którą mi chodzi? Załóżmy, że dostanę akt zgonu, z którego będzie wynikać, że jej mężem był Piotr. To chyba ciągle za mało?
Czy istnieje jakaś inna możliwość upewnienia się? Niestety nie znam żadnych więcej dat, znam imiona dzieci pradziadka, ale nie mam kontaktu z tą częścią rodziny.
Czy bazując na dacie urodzenia syna ( jednego z kilku, nawet nie wiem, czy pierworodnego) jestem w stanie dotrzeć do innych aktów związanych z pradziadkiem, prababcią, bądź ich dziećmi? Wydaje mi się, że to niestety za mało. Ale kończą mi się pomysły, jak szukać, żeby zdobyć więcej informacji o tej gałęzi rodziny. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc.

Udało mi się dotrzeć jedynie do aktu urodzenia dziadka Floriana, z którego wyczytałem, że dziadek miał na drugie imię Filip, a jego ojciec był hydraulikiem.
Ostatnio zmieniony ndz 05 mar 2023, 10:45 przez GrzegorzWolny, łącznie zmieniany 1 raz.
GrzegorzWolny

Sympatyk

Też tak myślałem, ale w 1911 pradziadkowi Piotr urodził się syn Florian, którego rodzicami był właśnie Piotr i Marta z domu Sitek. Co prawda między dniem urodzenia dziadka i ślubem, o którym Pan wspomina mija kilka miesięcy, ale jednak nie wydaje mi się, żeby był tak chętny do szybkiego powtórnego ożenku ( zakładając oczywiście, że prababcia zmarła już wtedy), ale nie mam jak tego zweryfikować.
Ostatnio zmieniony czw 02 mar 2023, 16:34 przez GrzegorzWolny, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

a jak się nazywały kolejne żony Piotra ?
Ostatnio zmieniony czw 02 mar 2023, 16:39 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
GrzegorzWolny

Sympatyk

Przejrzałem pod tym kątem Genotekę i wyczerpały mi się pomysły, dlatego zapytałem tutaj.
W tak zwanym międzyczasie okazało się, że w księdze zgonów z Tułów z lat 1945 - 1962 nie ma żadnego Piotra Wolnego, więc o pradziadku wiem jeszcze mniej niż wiedziałem.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... a5ad74_max
w tym skorowidzu jest Florian Filip
są skorowidze a same aktu urodzeń są do 1908
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=2
może warto przejrzeć kilka lat i sprawdzić czy nie było dzieci wcześniej
GrzegorzWolny

Sympatyk

Akt urodzenia Floriana Filipa Wollnego (Wolnego) zdobyłem. Z niego właśnie dowiedziałem się, że dziadek miał na drugie imię Filip, dowiedziałem się też kto był matką Floriana. Niestety żadnych więcej dat dotyczących Piotra, ani Marty nie było.

Niestety nie mam pojęcia kim były kolejne żony pradziadka Piotra, ale mama wspomina, że było tych żon, czy też partnerek, bo nawet tego nie jesteśmy pewni, w sumie pięć, przy czym tylko dwie żony miały dzieci. Brat Floriana mieszkał w Kaletach, był jeszcze Leonard, zamieszkujący prawdopodobnie okolice Tarnowskich Gór, Magdalena (zmarła w Niemczech), Emma (tu nic nie wiem)
Ostatnio zmieniony czw 02 mar 2023, 17:35 przez GrzegorzWolny, łącznie zmieniany 3 razy.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

GrzegorzWolny pisze:Też tak myślałem, ale w 1911 pradziadkowi Piotr urodził się syn Florian, którego rodzicami był właśnie Piotr i Marta z domu Sitek. Co prawda między dniem urodzenia dziadka i ślubem, o którym Pan wspomina mija kilka miesięcy, ale jednak nie wydaje mi się, żeby był tak chętny do szybkiego powtórnego ożenku ( zakładając oczywiście, że prababcia zmarła już wtedy), ale nie mam jak tego zweryfikować.
Tym się nie sugeruj. Przeważnie już na pogrzebie żony wdowiec rozglądał się za następną i po 2 miesiącach był ślub. Spotkałam dużo takich przypadków. W tamtych czasach nikt się nie przejmował takimi zasadami jak teraz, że rok, żałoby, nie wypada itd.
Katarzyna W.
GrzegorzWolny

Sympatyk

kminek: Jak się upewnić, że to o tego samego Piotra chodzi?
Arek_Bereza: Dziękuję.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

O imionach Klotylda Małgorzata.
W 1911 w wykazie zmarłych występuje Agnieszka Franciszka Wolny - może jeszcze jedna córka?
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... fd57e8_max

PS. W akcie Klotyldy jest również podane - matka Martha Wollny geboren Schittek, a światkiem jest Josef Schittek. Chyba nie powinno być wątpliwości?
Krzysztof Wasyluk
GrzegorzWolny

Sympatyk

Krzysztof: Dziękuję! :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

No niestety trzeba się cofnąć ze skorowidzem i aktami i dotrzeć do pierwszego dziecka a potem zastanowić się gdzie był ślub. Potencjał do poszukiwań jest
W skorowidzach zgonów za 1909-1911 brak zgonu Marty Wolny więc ten ślub z Schiwy to raczej nie tej Piotr. Żadna Marta Wolny nie umarła do 1922
Ostatnio zmieniony czw 02 mar 2023, 17:30 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
GrzegorzWolny

Sympatyk

Żebym jeszcze wiedział, kto był tym pierworodnym, to już byłby jakiś punkt odniesienia :) Dziękuję za pomoc i wszystkie cenne uwagi. Jestem początkującym "odkrywcą", więc chętnie skorzystam z wszelkich porad :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

dowiesz się kto był pierworodnym, nagle przez kilka lat nie będzie urodzeń ich dzieci a pewnie będą się rodziły średnio co 2 lata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”