Notatka na końcu strony

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kamil.1992

Sympatyk
Adept

Notatka na końcu strony

Post autor: kamil.1992 »

Czy ktoś umie przeczytać co jest napisane na końcu strony w księdze urodzeń z parafii w Dobrzeniu Wielkim.Może jest tam coś o latach 1737-1765 a akurat z tych lat ksiąg szukam.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 2&cat=8761
janusz59

Sympatyk

Notatka na końcu strony

Post autor: janusz59 »

Spaliły się prawdopodobnie w 1810.
Zastanawia mnie przypisanie Dobrzenia przez indeksującego do Prus Wschodnich . Te ziemie były w 1736 roku pod bezpośrednią władzą cesarza rzymskiego (Prusy Królewskie i dawne Książęce w cesarstwie nie były) . Dopiero po śmierci cesarza Karola VI Fryderykowi przypomniało się o jakichś starych papierach uzasadniających zabór Śląska.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Notatka na końcu strony

Post autor: beatabistram »

Dokladnie, jak pisze Janusz prawdopodobnie te roczniki spalily sie w pozarze w 1810
mnie bardziej irytuje, ze wiekszosc nazwisk (sprawdzilam tylko dwie poprzednie strony) sa zle odczytane ! Weryfikator chyba spal np.str.288 L
indeks/Gbur*k – jest Gburzyk
S?gaszck- jest Łągoszek, Łęgoszek
Marog*rk- jest Maroszek
Riwk – jest Rink
Kukotka- jest Kukołka
itd, itp
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
janusz59

Sympatyk

Notatka na końcu strony

Post autor: janusz59 »

Chyba to ta sławna sztuczna inteligencja indeksuje. Bo Polak czy Niemiec odczytałby lepiej.

Pozdrawiam
Janusz (analogowy indeksator)
kamil.1992

Sympatyk
Adept

Notatka na końcu strony

Post autor: kamil.1992 »

Dziękuję, też widziałem te indeksy, i tak trzeba wszystko przeglądać i czytać samemu. Szkoda że księgi nie przetrwały, bo mam dużo osób w tych latach które mógłbym znaleźć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”