Fotografie powołanego żołnierza

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Glakrzy

Fotografie powołanego żołnierza

Post autor: Glakrzy »

Witam. Mam takie pytanie może banalne ale muszę je zadać aby tą myśl wykluczyć. Czy w archiwach niemieckich i innych jest możliwe aby były jakieś fotografie powołanego żołnierza na wojnę. Czy ktoś natrafił i dostał z archiwum zdjęcie przodka. Proszę zrozumieć to moja ostatnia nadzieja na zdjęcie pradziadka objechałem całą rodzinę i nikt takowej nie posiada. Dodam co ważne chodzi o żołnierza poległego w I Wojnie Światowej we Francji.
Dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Archiwa

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Nie spotkałem w polskich archiwach jakichkolwiek zdjęć żołnierzy, a tym bardziej poległych. Dlaczego żołnierz miałby mieć swoje zdjęcie? One trafiało do teczki personalnej oficerów lub podoficerów zawodowych, ale też rzadko w papierach wojskowych, bardziej już odznaczeniowych. Mówię o teczkach po 1918. Oficerowie rosyjscy miewali zdjęcia legitymacyjne i takie sie widuje. Prości żołnierze fotografowali się na własny użytek. Natomiast spotykałem pamiątkowe księgi poległych żołnierzy niemieckich wykonane amatorsko z wklejonych fotografiami. Byli tam nie tylko oficerowie. Takie księgi widziałem w handlu i były to albo przez jednostki związane ze służbą żołnierza lub regionalne dla danej miejscowości skąd Ci pochodzili. W archiwum to mogą być listy strat lu dane dotyczące jednostek. Zastrzegam, że nie wiem, jak jest w archiwum niemieckim. Już bardziej widziałbym takie zdjęcie w kronice jednostki. Widziałem takie austriackie. Ale ktos jeszcze musiałby tego prostego żołnierza podpisać na zdjęciu.
Glakrzy

Archiwa

Post autor: Glakrzy »

Dziękuje Panu ta odpowiedź wszystko wyjaśnia.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Archiwa

Post autor: Jan.Ejzert »

Owszem zdarza się, że w archiwach są zdjęcia.
Z Centralnego Archiwum Wojskowego uzyskałem skan paszportu ze zdjęciem.
Z kolei z archiwum ZBOWiD uzyskałem zdjęcie mojego ojca z książeczki wojskowej i zdjęcia z obozu (niewoli).
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Lakiluk

Sympatyk

Re: Archiwa

Post autor: Lakiluk »

Jan.Ejzert pisze:Owszem zdarza się, że w archiwach są zdjęcia.
Z Centralnego Archiwum Wojskowego uzyskałem skan paszportu ze zdjęciem.
Z kolei z archiwum ZBOWiD uzyskałem zdjęcie mojego ojca z książeczki wojskowej i zdjęcia z obozu (niewoli).
Chodzi o żołnierza z I WŚ.
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”