1872 ślub Dzk Ok
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
1872 ślub Dzk Ok
Dobry wieczór! link https://www.fotosik.pl/zdjecie/52aefe3e0d9458e5 Czy to są dwa akty, czy jeden, bo w treści wydaje mi się że to jest to samo tylko omyłkowo odwrotnie wpisane. Dzięki Marta
Ostatnio zmieniony sob 11 mar 2023, 16:19 przez Marta591, łącznie zmieniany 1 raz.
- Łukaszek_Mlonek

1872 ślub
Wg mnie to są cztery różne osoby. Popatrz na ich wiek. Szkoda ze nie widać całej strony, numeracji aktów.
Mam przyjaciółkę, która wyszła za mąż... jak to opisać, w skrócie dwie siostry wyszły za mąż za dwóch braci.
A u Ciebie 40-letnie rodzeństwo (??) wzięło ślub z bratem i siostrą.
Mam przyjaciółkę, która wyszła za mąż... jak to opisać, w skrócie dwie siostry wyszły za mąż za dwóch braci.
A u Ciebie 40-letnie rodzeństwo (??) wzięło ślub z bratem i siostrą.
Ostatnio zmieniony czw 09 mar 2023, 10:19 przez Łukaszek_Mlonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Lanka
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Witam!
Dziewczyny różnią się wiekiem i imieniem, są siostrami bo mają tego samego rodzica.
Co do młodych mam wątpliwości:
pierwszy Wincenty Bochenek wdowiec po Zofii Chojnar lat 40
drugi Wincenty Bocheński wdowiec po Zofii Chojnar lat 40
Mogą być bliźniakami tylko w przypadku, gdy pomylono ich imiona, raczej są kuzynami, tak jak ich pierwsze żony kuzynkami. Za dużo tych zbieżności.
Wątpliwości może rozwiać odnalezienie aktu/aktów urodzenia Wincentów i ich aktów pierwszych ślubów.
Pozdrawiam
Gocha_D
Dziewczyny różnią się wiekiem i imieniem, są siostrami bo mają tego samego rodzica.
Co do młodych mam wątpliwości:
pierwszy Wincenty Bochenek wdowiec po Zofii Chojnar lat 40
drugi Wincenty Bocheński wdowiec po Zofii Chojnar lat 40
Mogą być bliźniakami tylko w przypadku, gdy pomylono ich imiona, raczej są kuzynami, tak jak ich pierwsze żony kuzynkami. Za dużo tych zbieżności.
Wątpliwości może rozwiać odnalezienie aktu/aktów urodzenia Wincentów i ich aktów pierwszych ślubów.
Pozdrawiam
Gocha_D
- Łukaszek_Mlonek

Zrobiło się straszne zamieszanie.
Czytajmy to co napisano w akcie:
Ci czterdziestolatkowie, których ja zbyt pospiesznie(w dalszych poszukiwaniach wykluczyć błąd nazwiska) wzięłam za bliźniaki są różnej płci. To Wincenta i Wincent.
48l. Martin(?) mężczyzna ożenił się z 40l.Wincentą kobietą
40l. Wincenty mężczyzna ożenił się z 30l. Marią kobietą
Gdyby to był cały błędny wpis to by skreślili. Przejrzeć skreślenia w tej ksiedze.
Jak często tutaj brak informacji, które zna autor posta nazwy miejscowości, gdzie leży, parafii, skanu całej strony utrudnia przeprowadzenie śledztwa
Czytajmy to co napisano w akcie:
Ci czterdziestolatkowie, których ja zbyt pospiesznie(w dalszych poszukiwaniach wykluczyć błąd nazwiska) wzięłam za bliźniaki są różnej płci. To Wincenta i Wincent.
48l. Martin(?) mężczyzna ożenił się z 40l.Wincentą kobietą
40l. Wincenty mężczyzna ożenił się z 30l. Marią kobietą
Gdyby to był cały błędny wpis to by skreślili. Przejrzeć skreślenia w tej ksiedze.
Jak często tutaj brak informacji, które zna autor posta nazwy miejscowości, gdzie leży, parafii, skanu całej strony utrudnia przeprowadzenie śledztwa
Pozdrawiam - Lanka
- Łukaszek_Mlonek

I jeszcze skryba rubryki pomylił i nazwiska? Chyba miał wtedy za dużo wina mszalnego
a ja dzisiaj za słaby wzrok, zeby dalej to drążyć.
Aby szukać dalej trzeba więcej danych.
Chętnie się dowiem jak było. Ciekawe.
Serdeczności i miłego dnia.
Aby szukać dalej trzeba więcej danych.
Chętnie się dowiem jak było. Ciekawe.
Serdeczności i miłego dnia.
Pozdrawiam - Lanka
No, pomylił. Za I razem wpisał kobietę jako pana młodego, a mężczyznę jako pannę młodą.Łukaszek_Mlonek pisze:I jeszcze skryba rubryki pomylił i nazwiska?
Pewnie poprawił się przepisując akt drugi raz, ale poprzedniego, błędnego, nie skreślił — i wygląda to tak, jak wygląda.
Wg mnie poprawny jest ten II wpis; w każdym razie oba wpisy dotyczą tych samych osób, pod tą samą datą i z tymi samymi świadkami.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
-
Bocheński_Łukasz
Pani Marto,
Wspomniani tutaj Wincenty i Maria to moi pradziadkowie, o których staram się dowiedzieć jak najwięcej.
Niestety, mój dziadek, a ich syn, już nie żyje i nie mam za wiele informacji o nich. Tak to się potoczyło, że Maria została zamordowana w Auschwitz w 1943, a Wincenty 2 lata później w innym obozie, więc dziadek oraz reszta jego rodzeństwa tułali się po różnych ośrodkach bez jakiejkolwiek wiedzy o życiu swoich rodziców.
Czy w dokumentach, które Pani posiada jest informacja o nazwisku Marii przed ślubem? Albo o miejscu ślubu? Tak naprawdę jakakolwiek informacja o obojgu pradziadków byłaby dla mnie bardzo pomocna.
Wspomniani tutaj Wincenty i Maria to moi pradziadkowie, o których staram się dowiedzieć jak najwięcej.
Niestety, mój dziadek, a ich syn, już nie żyje i nie mam za wiele informacji o nich. Tak to się potoczyło, że Maria została zamordowana w Auschwitz w 1943, a Wincenty 2 lata później w innym obozie, więc dziadek oraz reszta jego rodzeństwa tułali się po różnych ośrodkach bez jakiejkolwiek wiedzy o życiu swoich rodziców.
Czy w dokumentach, które Pani posiada jest informacja o nazwisku Marii przed ślubem? Albo o miejscu ślubu? Tak naprawdę jakakolwiek informacja o obojgu pradziadków byłaby dla mnie bardzo pomocna.