Potomkowie Szlachty Połockiej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Glukhov164

Post autor: Glukhov164 »

W lutym 1678 r.na mocy dekretu cara rosyjskiego Fiodora Aleksiejewicza Romanowa Stolnik Matvey Semenovich Suponev przeprowadził spis ludności powiatu Kazańskiego.
W tym spisie, przechowywanym w rosyjskim Archiwum Państwowym starożytnych aktów pod rekwizytami fundusz 1209 spis 1 akt 6453, znajduje się zapis o moim bezpośrednim przodku, który pochodził ze szlachty Połockiej, ale został osiedlony na Uralu (w regionie) po wojnie rosyjsko-polskiej w 1667 roku.
W spisie spisano go jako "Senka Ustyuzhanin" i osadzono we wsi Kigbaevo w Sarapulskiej woli pałacowej w powiecie Kazańskim.
Następnie jego wnuk Jermolaj Iwanowicz w opowieściach rewizyjnych otrzymał nazwisko "Suchanow". Jego ojciec i dziadek, a także on sam, byli pierwotnie wymienieni pod nazwiskiem "Ustyuzhanin", które nadawano wszystkim odwiedzającym w tamtych czasach.
Wiadomo z danych historycznych, że po zajęciu Smoleńska przez wojska rosyjskie w 1654 i Połocka w 1655 w trakcie wojny 1654-1667 jeńców wojennych szlachciców zesłano na osadę właśnie w te tereny, które dziś są przedmiotem moich badań.
Nie wiadomo, jakie imię miał mój przodek, ale spis ludności z 1678 r.odnotował go jako "Siemion Ustyuzhanin". Dał początek rodowi "Suchanowów", którzy później założyli wiele wsi i wsi, byli piśmiennymi, zamożnymi chłopami. Następnie ich potomkowie, moi przodkowie, zostali represjonowani za swój stan.
Gdzie można znaleźć imienne listy Szlachty Połockiej tamtych czasów? Interesuję się genealogią. Chętnie pomogę w wyszukiwaniu informacji w Rosji, jeśli ktoś tego potrzebuje.
Wiesław_Doboszyński

Sympatyk

Post autor: Wiesław_Doboszyński »

Jak mam się do Ciebie zwracać?
Przejrzałem kilka pozycji dot. połockiego (podymne, opis parafii, urzędnicy) nie natrafiłem na nazwisko Suchanow.
Czy na pewno byli oni szlachcicami? Szukaj informacji w wywodach szlachectwa (informacje np. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml ).
Napisz na priv to jeszcze coś porzucę w tym temacie.

pozdrawiam, Wiesław
Awatar użytkownika
Szostak_Marcin

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szostak_Marcin »

W rejestrze popisowym 1765 też nie widzę nazwiska Suchanow. Polecam jednak samemu go przejrzeć może uda się jednak coś w nim znaleźć. Znajdziesz go na stronie poniżej.

https://kresy.genealodzy.pl/

Pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”