Albert - Adalbert - Wojciech

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Albert - Adalbert - Wojciech

Post autor: Kostkowski »

W poszukiwaniach tego samego zakonnika trafiałem czasem Albert a czasem Adalbert. Wiem, że dawny Adalbert to dziś Wojciech. Ale jak to jak jest z Albertem? Wiem, że pisano różnie w różnych czasach i rożnych miejscach, ale czy Albet to też Wojciech? Czy obecnie jest już tylko Wojciech czy obok Wojciecha jest także Albert?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Ewafra

Sympatyk

Re: Albert - Adalbert - Wojciech

Post autor: Ewafra »

[quote="Kostkowski"]W poszukiwaniach tego samego zakonnika trafiałem czasem Albert a czasem Adalbert. Wiem, że dawny Adalbert to dziś Wojciech. Ale jak to jak jest z Albertem? Wiem, że pisano różnie w różnych czasach i rożnych miejscach, ale czy Albet to też Wojciech? Czy obecnie jest już tylko Wojciech czy obok Wojciecha jest także Albert?[/quotequot

Adalbertus to tak naprawdę Albert, imię które występuje po dziś dzień. Imię to przyjął jako imię zakonne święty Wojciech dlatego w poźniejszych wiekach utarło się w Polsce łączenie go z imieniem Wojciech i wpisywanie Wojciechom w metrykach łacińskich Adalbertus. Tak naprawdę są to dwa zupełnie różne imiona. Albertom wpisywano Albertus lub Adalbertus. Nie rozumiem zupełnie końcowego pytania. Oba te imiona funkcjonują współcześnie.
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

W metrykach XVIII/XIX występuje przeważnie tylko Adalbertus. Jednak w dawniejszych księgach grodzkich często spotyka się również Albertus, stąd można przypuszczać, że znaczyło to również to samo co Adalbertus, czyli Wojciech.

Henryk
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... 420f.phtml
Dopiero w XVII wieku te imiona stały się rozróżnialne tj pisano dla Wojciecha Adalberus
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Z zakonnikami byłbym ostrożny. Np. u dominikanów imię zakonne Albertus najpewniej było związane ze św. Albertem Wielkim. Niemniej dokument mniej oficjalny albo wydany przez organ pozazakonny mógł go potraktować jako Adalberta.
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”